Zavřít reklamu

iPhone 5se iconPo delší odmlce se opět ozývá nejspolehlivější Apple analytik Ming-Chi Kuo z KGI Securities, který přichází se zprávami pro investory. Kuo tvrdi, že chystaný 4palcový iPhone, který by se měl podle nedávné zprávy jmenovat iPhone SE (Special Edition), bude disponovat 12-megapixelovým zadním fotoaparátem namísto 8-megapixelového, o kterém ve spojitosti s chystaným menším iPhonem spekulovalo až do teď.

Kuo dále uvedl, že 4palcový iPhone nabídne stejnou výbavu jako nejnovější iPhone 6s, tudíž procesor A9 s koprocesorem M9 a NFC čip pro Apple Pay. Analytik potvrzuje i všechny předchozí informace o vzhledu, tudíž také tvrdí, že novinka bude z velké části podobná iPhonu 5s z roku 2013, ale pochlubí se stejným, lehce zahnutým 2,5D krycím sklem jako iPhone 6 a novější.

iPhone SE by měl dále nabídnout 16GB a 64GB variantu, Wi-Fi standartu 802.11ac, Bluetooth 4.2 a podporu pro pořizování Live Photos. Dobrou zprávou je, že by měl disponovat větší baterií o kapacitě 1642 mAh. Jen pro srovnání – iPhone 5s má baterii s kapacitou 1560mAh, tudíž si novinka polepší o malých, ale i tak užitečných 82mAh. Kuo ale také potvrdil, že novinka nebude disponovat 3D Touch displejem, který tak zůstane exkluzivitou iPhonu 6s a 6s Plus.

Analytik stále věří, že se cena 4palcového iPhonu bude pohybovat mezi $400 až $500 ve Spojených státech. Nižší cena by měla Applu pomoct zaměřit se na trhy, kde jsou oblíbenější smartphony nižší a střední třídy, tudíž bude novinka útočit hlavně na trhy v Číně a Indii. Jen opět pro srovnání – iPhone 5s stojí v USA nyní $450 (16GB) a $499(32GB), tudíž by ceny nového 4palcového iPhonu měly být přibližně stejné a proto by se i novinka u nás měla prodávat za stejnou cenu, za kterou se nyní prodává iPhone 5s (platí pro český Apple Online Store).

Co je ale na celé zprávě to vůbec nejzajímavější, je informace, že Apple by měl o 50% zlevnit současný iPhone 5s. Cena by tedy klesla z původních $450 na $225, což by pro Českou republiku znamenalo namísto 14 790 Kč jen 7 395 Kč za 16GB model. Analytici proto očekávají, že prodeje 4palcových iPhonů meziročně vrostou o 131% na 37 milionů kusů za rok 2016.

V KGI očekávají, že Apple prodá namísto původně předpokládaných 18-20 milionů jen 12 milionů nového iPhonu SE, a to hlavně kvůli zlevnění iPhonu 5s, jelikož zákazníci upřednostňující 4palcové iPhony raději sáhnout po starším modelu za výhodnější cenu.

Apple by měl iPhone SE představit 15. března po boku 9,7palcového iPadu Pro s podporou Apple Pencil a Smart Keyboard a také po boku nových řemínku pro Apple Watch. Do prodeje by se měl společně s iPadem dostat už o tři dny, tudíž v pátek 18. března s tím, že společnost nebude nabízet předobjednávky.

Poslední zajímavostí, kterou Ming-Chi Kuo uvedl, bylo, že Apple skutečně v září představí iPhone 7 a iPhone 7 Plus, přičemž menší model nabídne běžný fotoaparát a iPhone 7 Plus se pochlubí fotoaparátem duálním, který zajistí výrazně lepší snímky při horším světle, optický zoom a několik dalších vychytávek, o kterých se můžete více dozvědět v článku níže.

iPhone 5se concept 4

*zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.