Zavřít reklamu

kamera_fotoaparát_icon_2_230x230V roce 2012 byl představen iPhone 5, který jako první uměl fotit panoramatické snímky tak, že posouváte iPhone kolem dokola podle šipky a čar, ve kterých se musíte držet. Takto iPhone nasnímal několik snímků, které spojil dohromady a panorama bylo na světě. To by se však mohlo změnit, neboť Applu byl dnes udělen patent, který by budoucím iPhonům umožňoval zachytit takové panorama pomocí jediné fotografie. V patentu je tato možnost označována jako „super resolution mode,“ nebo-li „režim super rozlišení.“

Ve skutečnosti by to fungovalo tak, že iPhone opět nafotí několik snímků, které poté seskládá dohromady, vše by však fungovalo automaticky a uživatel by vyfotil pouhý jediný snímek. Mechanismus je velmi chytrý. Elektronický obrazový snímač zachytí referenční optický vzorek po optické dráze. Poté optický stabilizátor obrazu nastaví optickou dráhu k elektronickému obrazovému snímači. Druhý optický vzorek je poté zachycen na optické dráze tak, že je od toho prvního odsazen o více než sub-pixel. Optický stabilizátor zopakuje proces několikrát, čímž vznikne výsledné panorama.

V současné sobě slouží optická stabilizace k plynulému obrazu, pokud se nám třesou ruce. Patent však ukazuje využití stejného dílu, na zachycení několika snímků vlevo a vpravo. Jak jsem již výše zmínil, stačilo by pouze zmáčknout tlačítko spouště a telefon by udělal vše za vás, už bychom se tak nemuseli točit kolem dokola. Funkce by se dala zapnout jednoduše, stejně jako dnes zapínáme HDR. Stejně jako u každého patentu, tak i zde zmiňuji, že se ho nikdy v praxi dočkat nemusíme.

patent_panorama_one_shot
ios_6_panorama_camera

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.