Zavřít reklamu

Facebook low battery iconNedávno jsme tu měli poměrně oblíbený článek, ve kterém jsme psali, proč byste měli okamžitě odinstalovat Facebook a Messenger ze svých iPhonů. Článek jste pojali spíše jako nabádání k tomu, že byste neměli Facebook navštěvovat tak často, protože je ve výsledku méně důležitý, než si většina hodlá připustit. Ve skutečnosti ale šlo jen o to poukázat na nenažranost obou aplikací, co se baterie týče. Tento fakt nyní potvrzuje i Samuel Gibbs ze serveru The Guardian.

Redaktor totiž odinstaloval aplikaci Facebook a navštěvoval jej jen přes Safari. Výsledkem byla o 15% delší výdrž baterie jeho iPhonu 6s Plus. Gibbs totiž týden sledoval výdrž iPhonu s nainstalovanou aplikací a poté týden bez ní. Vždy nabíjel telefon přes noc, každý den ráno v 7:30 odpojil iPhone od nabíječky a od té doby jej začal normálně používat. Každý den večer ve 22:30 zkontroloval zbývající kapacitu baterie a poté výsledky z obou týdnů porovnal.

Když navštěvoval Facebook přes Safari, tak měl večer vždy o cca 15% baterie více.  To samé vlastně potvrdil i test na serveru Reddit, kde skupina také zkoušela používat Facebook v Safari a výsledek byl v podstatě stejný.

Nejzajímavější na tom všem je, že nestačí jen aplikaci zakázat aktualizace na pozadí nebo využívání polohových služeb. Jak jsem osobně zpozoroval, tak i přes zakázané aktualizace na pozadí si Facebook vlastně dělá, co chce a ve statistikách využití baterie se ukáže, že Facebook pracoval na pozadí i několik desítek minut, což je mnohdy více, než když máte aplikaci zapnutou. Jediné, co by mohlo pomoct je odhlášení se po každé návštěvě. Jenže neustále přihlašování je otravné a navíc i tak nedosáhnete takového výsledku, jako když aplikaci odinstalujete úplně.

V minulosti už byla modrá sociální síť kritizována za přehnanou spotřebu baterie, ale vývojářský tým vzápětí oznámil, že na opravě pracuje a později skutečně vydal aktualizaci, která měla problém vyřešit. Extrémní spotřeba baterie byla sice odstraněna, ale i přesto je Facebook jedna z nejhorších aplikací, kterou můžete na svém iPhonu mít, když vám záleží na výdrži.

Určitě se  nemusíte se bát, že by se problém týkal jen smartphonů od Applu, na Androidu spotřebuje Facebook až o 20% více baterie, než když jej odinstalujete a navštěvujete síť jen přes prohlížeč.

Facebook low battery FB

Dnes nejčtenější

.