Zavřít reklamu

iPhone 7 wireless chargingNedávno, ještě ke konci ledna, jste si mohli přečíst zajímavý článek, ve kterém jsme informovali o vývoji bezdrátového nabíjení na dlouhou vzdálenost na rok 2017, tedy pro iPhone 7s. Nyní server MacRumors přišel s poměrně obsáhlým článkem, ve kterém sesumíroval zajímavé informace narážející na fakt, že Apple spolupracuje se společností Energous a společně vyvíjí již zmíněné revoluční bezdrátové nabíjení umožňující nabíjet iPhone na dlouhou vzdálenost.

Energous je totiž společnost, která vyvinula technologii WattUp, tedy bezdrátové nabíjení používající rádiové frekvence k dobíjení zařízení na až na vzdálenost 4,5 metru. Je otázkou, proč Apple začal spolupracovat s jinou společností namísto toho, aby si vyvinul vlastní bezdrátové nabíjení, ale hlavním důvodem bude pravděpodobně nedostatek patentů, jelikož Apple jich vlastní jen pět, které nějak souvisí s rozšířeným bezdrátovým nabíjením a od roku 2013 si nenechala schválit ani jeden.

Velkou výhodou obou spolupracujících firem jsou i jejich partnerství s jinými společnosti respektive s výrobci komponent. To zahrnuje TSMC a Foxconn. Oba navíc spolupracují s ANSI a splňují kritéria pro testování technologií pro bezdrátové nabíjení. Tou ale vůbec nepodstatnější výhodou je, že Energous je v současné době jediný, který má připravené bezdrátové nabíjení na dlouhou vzdálenost k nasazení do finálního produktu, čímž se jiná společnost pochlubit nemůže.

Současná bezdrátová nabíjení totiž vyžadují, aby bylo zařízení vždy položené na speciální podložce a jakmile z ní telefon sundáte, přestane se okamžitě nabíjet. Apple chce proto přijít s něčím novým a zejména revolučním a dosáhnout toho, aby bezdrátové nabíjení bylo skutečně bezdrátové a uživatel nebyl omezován. V takovém případě bychom mohli mít například iPHone položit vedle sebe na stůl a vůbec se nestarat o to, zda jej máme přesně na podložce. Stačilo by, aby někde v okolí byla nabíječka a iPHone by se dobíjel i během používání.

Apple prý v současnosti pracuje zejména na tom, aby při delší vzdálenosti iPhonu od zdroje neztrácelo nabíjení na síle nebo jen minimálně. To je ale v podstatě nemožné, tudíž je otázkou, kam se kalifornské společnosti ve spolupráci s Energous podaří bezdrátové nabíjení na dlouhou vzdálenost posunout a jaké výhody ve výsledku přinese koncovému uživateli.

iPhone 7 koncept wireless charging

*zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.