Zavřít reklamu

irobot

Tento rok se hodně spekulovalo o Apple Car, které má prý Apple vyvíjet. Na to si najímá různé zaměstnance z automobilek jako je Tesla, BMW a další. Apple také nakoupil několik menších firem, které nějak s automobily souvisí a zajímal se i to testovací prostory, které slouží právě k testování automobilů. Pracuje ale Apple také na iRobotovi?

Z údajů firmy Juniper Research lze vyčíst, že více než 1 z 10 amerických domácností bude vlastnit svého robota do konce desetiletí a že 1 z 25 domácností bude mít svého robota již příští rok. Na trhu se vlastně objevují takové rané fáze vývoje robotů v podobě různých automatických sekaček a automatických vysavačů. Existují zde i zařízení jako například iRobot Roomba a Droplet Robotics, které v sobě mají zabudované protipožární trysky. Všechna tato zařízení jsou vlastně pro nás jakési pohodlí a ulehčují nám život. Jsou zde i složitější roboti jako Pepper od firmy SoftBank, ty jsou však při současných technologiích stále v praxi nepoužitelní.

Proto abychom se mohli zlepšovat v oblasti umělé inteligence, je zapotřebí nejen mnohem větší výpočetní výkon, ale také účinnost. Nicméně náklady na vývoj a výzkum jsou neskutečně vysoké. Tomu se musí přizpůsobit i výrobci čipů, které musí být mnohem lépe navrženy. Příkladem, který by se dal využít může být čip IBM TrueNorth.

Kromě toho společnost Juniper Research zjistila, že cena a důvěra uživatelů budou nejdůležitějšími faktory při výběru nějakého robota. A právě důvěra lidí vůči robotům není podle výzkumu zrovna nejlepší a to i přesto, že robot je schopen zvládnout úkoly lépe než člověk. „Trh robotů je asi v takové fázi, jako byly počítače v 70. letech minulého století.“, říká autor výzkumu Steffen Sorrell. Myslíte si, že Apple opravdu na nějakém iRobotovi pracuje?

irobot_2

*Zdroj: appleworld

Dnes nejčtenější

.