Zavřít reklamu

iPhone 6s camera iconS vydaním iPhonu 6s Apple vypočul dlhodobé priania užívateľov a konečne zvýšil rozlíšenie fotoaparátu na 12 megapixelov z doterajších 8, vďaka čomu užívatelia majú možnosť zachytávať kvalitnejšie fotky s väčším množstvom detailov. Ale ako vraveli viacerí, vyššie rozlíšenie nie je všetko a záleží aj na ostatných aspektoch fotoaparátu – bez nich totiž môže byť rozlíšenie aké len chce, kvalita sa však bude rovnať fotoaparátom s nižším rozlíšením. Ale je to pravda aj v prípade iPhone 6s? Na to už podal odpoveď DxOMark, ktorý otestoval fotoaparát na novom iPhone a porovnal jednotlivé aspekty fotiek nielen s predošlou generáciou, ale aj s konkurenčnými zariadeniami.

Najnovší iPhone pritom získal rovnaké skóre ako jeho predchodca, iPhone 6, čiže 82 bodov. Experti totiž zistili, že kvalita fotiek je v siedmych aspektoch (expozícia a kontrast, farba, autofocus, textúra, šum, artefakty a blesk) je úplne rovnaká ako u minuloročnej generácie a s výnimkou rozlíšenia tu nie je prakticky žiadny rozdiel v kvalite výsledných fotiek. Hodnotenie 82% je však veľmi uspokojivé a len potvrdzuje, že Apple si udržuje kvalitný fotoaparát. Ale nemôžeme povedať, že by mal najlepší – skôr najpopulárnejší.

iPhone 6s camera

Prekvapením totiž je, že konkurenčný Samsung Galaxy S6 edge podáva oveľa lepšiu kvalitu fotiek po stránke šumu a textúry. V ostatných aspektoch je jeho fotoaparát prakticky totožný s kvalitou fotoaparátu v iPhone, čo môže byť z časti spôsobené tým, že oba využívajú vysokokvalitný senzor od Sony. Ale nemôžeme hovoriť, že by bol fotoaparát na Samsungu rovnaký alebo lepší vo všetkých ohľadoch – ak ide o artefakty, tie sa na fotkách môžu objavovať vo väčšej miere, než na iPhone. Veľký podiel na kvalite fotiek na iPhone 6s má na svedomí HDR. DxOMark tiež zistil, že pri extrémne nízkej úrovni svetla, 5 lumenov, dochádza k podexponovaniu, avšak výsledná kvalita fotiek je uspokojivá a lepšia, než na iPhone 6. Problémové však môže byť vyváženie bielej, kde mohlo byť pri fotení outdoorových fotiek vidieť žltkastý nádych. Tento problém si všimli aj na iPhone 6, avšak na iPhone 6s bol viditeľnejší a nádych bol silnejší.

Pre zaujímavosť, Galaxy S6 edge dostal v teste skóre 86 bodov. Najlepšie však dopadla novinka Sony Xperia Z5, ktorá získala skóre 87 bodov, len o trochu lepšie, než S6 edge. iPhone 6s bol na tom o niečo horšie v porovnaní s konkurenciou aj po stránke kvality obrazu vo videách. Tam získal skóre 80 bodov, zatiaľ čo konkurenti mali o 4-6 bodov vyššie hodnotenie. Vo výsledku je však iPhone 6s veľmi kvalitným fotoaparátom a skvelým vyvážením výkonu a vrcholnej užívateľskej skúsenosti. Ak ste ale majiteľom iPhonu 6 alebo 6 Plus a zvažujete prechod na novší model kvôli fotoaparátu, oplatí sa zvážiť, či to za tých 700€ stojí.

DxOMark iPhone 6s Photo Test

*Zdroj: DxOMark; MacRumors

Dnes nejčtenější

.