Zavřít reklamu

iPhone 6s iPhone 6s Plus iconAkonáhle sa povie smartfón, drvivá väčšina z vás si pomyslí buď na iPhone alebo na Samsung. A nie je sa čomu diviť, sú to najväčší hráči na trhu a platí to nielen o podieli, ale aj o zisku. Pre zaujímavosť je na tom však Apple najlepšie po stránke zisku, pretože jeho zisky tvoria 90% všetkých ziskov na trhu a Samsung má ďalších 7-8%. Pre tú kopu ostatných výrobcov, medzi ktorými nájdeme napríklad Sony, HTC či Lenovo, tak ostávajú len zvyšné 3% zisku. Alebo dokonca hlásia stratu. Prečo to tak je?

V prípade Applu je zisk hlavne o marketingu a aj o tom, že iPhone si okolo seba vybudoval určité renomé, v ázijských krajinách dokonca vlastniť iPhone reprezentuje sociálny status človeka. No a v neposlednom rade je to aj o cene. iPhone sa totiž radí medzi najdrahšie mobily na trhu a prémiová “Apple” marža je to, prečo je iPhone najziskovejší. Naopak Samsung sa vyznačuje tým, že predáva telefóny v rôznych cenových reláciách a dáva ľuďom možnosť zohnať si slušné, značkové zariadenie za prijateľnú cenu. V segmente high-end zariadení je to potom snaha prichádzať s inováciami a aj keď to spočiatku nikto nepredpokladal, ohnutý Galaxy S6 edge dnes tvorí viac ako 50% všetkých predajov zo série S6, vďaka svojmu prémiovému, futuristickému dizajnu.

Aj preto sa Samsung napokon rozhodol, že predstaví väčší model edge+, ktorý sa tiež vyznačuje obojstranne zakriveným displejom. Technológia je to mimochodom aj užitočná, mobil je vďaka tomu pocitovo menší a človek ho vie ovládať jednou rukou lepšie, než plochý displej klasickej S6-tky. Nehovoriac o tom, že ponúka aj ďalšie zaujímavosti, ako napríklad zobrazovanie času na zhasnutej obrazovke (nočný režim). Zisky Samsungu sú napriek tomu podstatne menšie oproti ziskom Applu a to z dôvodu, že uňho prevažujú hlavne predaje lacnejších modelov. Spoločnosť bola navyše uplynulé dva roky v strate, ale držala sa v pohode. Je to hlavne kvôli rozmanitosti, kde sa Samsung vie veľmi rýchlo prispôsobiť a vie si pomôcť napríklad tým, že začne vo veľkom prijímať objednávky na výrobu procesorov, pamätí a batérií pre ostatných výrobcov. Apple je jedným zo zákazníkov a tak Samsung dokáže zarábať aj na svojom najväčšom konkurentovi.

iPhone 6s and iPhone 6s Plus

Avšak konkurencia je zdravá vec. Keby bol totiž Apple monopol, iPhone by už nemusel prinášať žiadne inovácie a mohol by ponúknuť hardvér z roku 2010, ktorý by naďalej predával za prémiovú cenu. Pretože tu máme konkurentov ako je Samsung, Apple je nútený bojovať o svoj status a musí tak každoročne chŕliť inováciu za inováciou, aby sa nejak odlíšil a túžili ste po ňom. Jeden čas to bol prémiový dizajn, následne však bolo treba ponúknuť veci, ktoré konkurencia nemá – Touch ID, 3D Touch alebo napríklad funkciu Continuity, vďaka ktorej je iPhone prepojený s Macom hlbšie, než kedy predtým a navyše bez káblov. Samsung pre zmenu vymenil svojho starého dizajnéra za (mimochodom celkom peknú) dizajnérku a dobehol Apple po stránke dizajnu a inžinieri sa postarali o to, že definovali nový Samsung ako mobil so zakriveným displejom. A tiež predbehli platformu Android Wear a dobehli Apple Watch tak, že ponúkli ovládanie s pomocou lunety, ktorá je väčšia a ergonomicky pohodlná.

One spoločnosti však čelia jednému neodvratnému problému. A to explózii lokálnych výrobcov, ktorí nemajú tak veľké náklady na export a nemusia sa starať o nejaké patenty a patentové spory, svoje mobily nechajú vyrobiť v rovnakej továrni, kde si ich dal vyrobiť sused. Hovoríme teda o značkách ako je napríklad ZTE alebo Meizu. Čínske značky, kde sa výrobná cena a cena súčiastok pohybuje na veľmi nízkej čiastke a tak za 200€ dostanete high-endové zariadenie, ktoré sa hardvérom rovná iPhonu alebo ho dokonca predbieha. Že je ten Android optimalizovaný tak, ako je, to je už druhá vec. Ale s tým šéfdizajnér Jony Live nemá nič spoločné. Každopádne, ľudia v krajinách ako je India alebo Čína, si nemôžu dovoliť vraziť 700 dolárov do mobilu a preto radšej dajú prednosť domácej značke za 100 babiek. Obzvlášť keď tieto značky predávajú papierovo výkonnejšie zariadenia za niekoľkonásobne nižšie ceny. A bude hůř…

Podľa analytikov totiž už začína byť trh nasýtený drahými zariadeniami a čím ďalej tým viac ľudí bude vyhľadávať lacné, no zároveň výkonné mobily. Toto je problém, ktorému už v súčasnosti čelí Samsung a čoskoro mu začne čeliť Apple. Do budúcnosti to môže znamenať klesajúci podiel iPhonu na trhu a zatiaľ čo dnes sa Apple dostal na absolútny vrchol vďaka iPhone 6 a 6 Plus, do budúcna už väčšie displeje nestačia. Apple bude musieť čoskoro tlačiť aj na cenu svojich telefónov alebo rátať s klesajúcimi predajmi, ako je na tom dnes aj Samsung.

-1x-1

*Zdroj: Bloomberg

 

Dnes nejčtenější

.