Zavřít reklamu

iOS 9Ako to býva každým rokom, tak aj tento rok začali majitelia starších iPhonov hlásiť, že ich telefóny sú pomalšie po tom, ako vyšiel iOS 9 a iPhone 6s. Lenže, robí to Apple naschvál, aby začal ľudí presviedčať, že čím novší hardvér, tým lepší a preto by sme sa mali každoročne zbavovať telefónov? Chcel by Apple umelo navyšovať už tak astronomické čísla, ktoré oznamuje každý štvrťrok? Priestor na konšpirácie tu je vždy, lenže pravda je skôr niekde inde, než v peniazoch. Je to hlavne v tom, že Apple optimalizuje svoje nové systémy hlavne pre tie najnovšie zariadenia, ktorými sú v tomto prípade iPhone 6s a iPad Pro. Následne potom upravuje systém tak, aby bežal s čo najmenším možným spomalením aj na starších zariadeniach, medzi ktoré sa radí už aj iPhone 6. Narozdiel od výrobcov s Androidom však Apple nemá problém podporovať aj prehistorické zariadenia, čoho dôkazom je dostupnosť iOS 9 pre iPhone 4s.

Špeciálne pre tak staré zariadenie dokonca Apple vyvinul úplne novú verziu systému iOS, ktorú postavil tak, že použil jadro a následne naň nabaľoval čo najväčšie množstvo funkcií bez toho, aby sa mobil dostal do nepoužiteľného stavu. Napriek tomu si ale majitelia iPhonov začali po vydaní systému iOS 9 všímať, že ich zariadenia nie sú tak rýchle ako iPhone 6s, čo dokazuje aj nová štatistika vyhľadávania slov slow iPhone v internetových vyhľadávačoch. Toto kľúčové slovo je opäť na vrchole popularity, zhodou náhod v čase, kedy Apple začal predávať nový telefón a vydal nový systém. Podľa štatistickej spoločnosti Statista existujú dve hlavné vysvetlenia, prečo to tak je.

Prvá možnosť úzko súvisí s psychológiou. Vo veľa prípadoch je to práve fakt, že máme v hlave zafixované, že iPhone môže byť pomalší, než bol na starom iOS a preto sa stáva, že aj keď tu je spomalenie napríklad o 0,1-0,2 sekundy, náš mozog chce vidieť to spomalenie a aj preto ho vidíme. Teda, vidíme to, čo chceme vidieť. Uvedomujeme si to obzvlášť po tom, ako vidíme speed testy, kde youtuberi, ako je napr. adrianisen, porovnávajú rýchlosť starého a nového systému. Ale ukazuje sa, že napríklad taká Siri je rýchlejšia, než na iOS 8. Preto je diskutabilné, že vždy je všetko pomalšie. Spoločnosť navyše pravidelne vydáva updaty, ktorými zrýchľuje systém a postupom času sa naša logika úplne prestane sústrediť na to, že sú naše mobily pomalšie, než boli.

No a v druhom prípade sú to už samotné updaty, kde niektorí ľudia zvyknú čakať pár dní, aby sa dozvedeli od ostatných užívateľov, či nedošlo k nejakým problémom s novou aktualizáciou. Zaujímavá je však aj skutočnosť, že ľudia začali na tento fenomén reagovať už v časoch iPhone, kedy vyšiel iPhone 3G, pritom obe zariadenia boli prakticky rovnaké, čo sa týka hardvéru.

The Slow iPhone Phenomenon

iMovie for iOS iPhone 6s

Dnes nejčtenější

.