Zavřít reklamu

laurene-powell-jobsTak ako predošlý film o Jobsovi, aj tento si našiel svojich odporcov. V prípade nového filmu, ktorého scenár napísal Aaron Sorkin, zrežíroval ho Danny Boyle a samotného Steva Jobsa tu stvárnil Michael Fassbender, si našiel odporcov hlavne v Jobsovom okolí. Už sme počuli, že Tim Cook povedal, že nepovažuje životopisné filmy o Jobsovi za poctu ale skôr za snahu priživiť sa na jeho smrti. The Wall Street Journal ale odhalil meno najväčšieho odporcu, respektíve odporkyne, nového filmu. Laurene Powell Jobs, vdova po zakladateľovi spoločnosti Apple a matka ich troch detí, sa pokúšala pozastaviť natáčanie filmu ešte v časoch, kedy sa na ňom začínalo pracovať. Dokonca to bolo ešte v dobe, čo mal film vyjsť pod taktovkou Sony Pictures.

To by teoreticky mohlo vysvetľovať, prečo Sony pustilo ruky od projektu, aj keď v skutočnosti môžeme len špekulovať, či to bola pravda alebo nie. Laurene žiadala každého, komu sa dostal do rúk scenár filmu, aby s tým prestal. Jej žiadosti sa dostali až k Universal Pictures, ale ako sa zdá, tak ani jej ani Jobsovym priateľom sa nepodarilo zastaviť film pred uvedením do kín. Jobsovej bývalej manželke sa nepáčila hlavne skutočnosť, že scenár a dej vraj stvárňuje Jobsa ako krutého a neľudského človeka a hrá sa s jeho úspechmi tak, že vo filme má pútavosť prednosť pred presnosťou. No aj keď jej tvorcovia ponúkali možnosť podieľať sa na budovaní scenáru a tým pádom objasniť nejaké nepresnosti, Laurene to razantne odmietla so slovami, že akýkoľvek film, ktorý bude natočený na základe Isaacsonovej knihy, nebude pravdivý. Sama totiž nemá rada ani knihu, ktorú Isaacson napísal na základe toho, čo mu povedali viacerí ľudia, ktorí mali možnosť poznať Jobsa.

Na stranu Laurene sa pridal aj Bill Campbell, ktorý pre WSJ povedal, že vďaka tomuto filmu si o ňom bude celá generácia myslieť niečo úplne iné po tom, ako vo filme uvidia jeho stránku. Pripomíname, že aj keď je film už dávno v amerických kinách, Campbell ho ešte nevidel. Dodáva však, že keď niekto chce spraviť drámu, mali by ju spraviť tak, aby neškodila človeku, ktorý sa voči nej nemôže nijak brániť. Osobne si myslím, že keby pani Jobsova nebola tvrdohlavá, tak by sa možno situácia vyvinula inak a Sorkin by mohol prísť s filmom, ktorý by jej nevadil, pretože by obsahoval pravdy od nej. Film však má aj svojich priaznivcov. Jedným z nich je Steve Wozniak, Jobsov najlepší kamarát a spoluzakladateľ Applu. Ten vraví, že tvorcom sa podarilo zachytiť, ako sa správal Steve v 80-tych rokoch, kedy boli ešte v Appli obaja.

gty_Laurene_Powell_nt_111006_wg

*Zdroj: The Wall Street Journal

Dnes nejčtenější

.