Zavřít reklamu

Bez ohľadu na to, aký je Apple populárny, ani jeho marketingové oddelenie nemá čisté ruky. Product Placement, alebo inak umiestňovanie produktov do filmov v záujme podprahovej reklamy je celkom kritizovaná téma, ktorá sa však priamo týka aj spoločnosti Apple. Apple totiž patrí k tým, ktorí často do hollywoodskych trhákov vkladajú svoje produkty v záujme propagácie, no nie vždy je to zrovna podprahové a niekedy sa stane, že produkty s nahryznutým jablkom doslova ťahajú oči. Dnes vám prinášame 10 scén zo známych filmov a seriálov, kde bol product placement Applu až príliš viditeľný.

Propagácia produktov Apple vo filmoch začala už v 80. rokoch, v slávnej trilógii Back to the Future. Hlavný hrdina druhého filmu sa presúva do roku 2015 a prejde okolo starožitníctva, v ktorého výklade sa nachádza Macintosh z 1984. Počítač, ktorý bol v tej dobe v USA veľmi dobre známy (pozn. v čase natáčania a aj v roku 2015), je vo filme označený ako „starožitný počítač“. Autori ale zrejme nepočítali s tým, že prvý Macintosh bude aj po 30 rokoch príliš známy na to, aby ľudia nepoznali jeho meno.

back to the future macintosh

Éra obsiahlejšieho product placementu značky Apple začala na prelome tisícročí a to vďaka seriálu Sex v meste. Známy seriál, ktorý sa neskôr dočkal filmového prevedenia, ponúkal zábery na tmavý PowerBook G3 s vysvieteným bielym jablkom, vďaka čomu si MacBook získal množstvo fanúšičiek, ktoré trávili svoj čas sledovaním seriálu. Netreba sa v konečnom dôsledku čomu čudovať, reklama to bola dobrá a hlavne viditeľná.

sex and the city powerbook

V hollywoodskej kinematografii sa v roku 2001 objavil ďalší kúsok od spoločnosti Apple. Na univerzite vo filme Legally Blonde (Pravá Blondína) mali všetci okrem herečky Reese Witherspoonovej bežné notebooky od výrobcov, ktorých mená nebolo vidieť zvonku. Výnimkou bola práve Witherspoonová, ktorá ako jediná mala pred sebou oranžový iBook G3, ktorý sa niektorým ľuďom páčil kvôli tvaru mušle, no iní ho kritizovali pre tvar, ktorý podľa nich pripomínal toaletnú dosku.

legally blonde ibook

V rovnakom roku sa na obrazovky dostal známy agent Jack Bauer. Seriál 24 bol jasnou definíciou večnej vojny medzi PC a Mac. Zatiaľ čo muži zákona používali počítače Mac, teroristi a iní zloduchovia vždy sedeli za počítačmi so systémom Windows. Reklama sa neskôr začala vytrácať a práva na product placement v neskorších častiach získalo HP, ktoré tu prezentovalo svoje produkty aj ako vhodné nástroje na boj proti terorizmu. Teda až do doby, než prišla Vista.

jack bauer imac

Will Smith a jeho vzťah s mimozemšťanmi je celkom známy. Smith začínal pôvodne rapper a bol ním až do chvíle, než sa dostal do filmu a v pravidelných intervaloch začal nakopávať zadnice mimozemšťanov v mnohých filmoch. Vo filme Muži v Čiernom II slúžil Mac ako nelegálna kópia deneuralyzéru, účinného nástroja, ktorý so zábleskom svetla dokázal vymazať ľuďom časť pamäte. Je to rozhodne užitočná vec, ktorá sa dá použiť v prípade, že ste pred skupinkou turistov práve previezli dvojtonového červa zo susednej galaxie.

men in black imac

MacBook Pro sa stal súčasťou niekoľkých epizód seriálu The Office, v ktorom tento hliníkový unibody notebook ležal na stole v niekoľkých častiach. Seriál sa začal vysielať v roku 2005. Rovnako sa v seriáli 30 Rock objavil telefón iPhone ako dôležitý nástroj na vypátranie strateného iOS zariadenia. Už samotná epizóda slúžila ako reklama na Apple a jeho službu Find my iPhone, keďže hrdinovia seriálu pátrali po stratenom zariadení práve s pomocou vtedy platenej služby od Apple.

office macbook pro
30 rock iphone

Rok 2009 bol rokom, kedy sa vo filmoch našli hneď dva produkty od Apple. Seriál Modern Family patrí v USA k obľúbeným, no jeho epizóda „Game Changer“ si vyslúžila kritiku za neprimerane veľkú dávku product placementu v podobe iPadu. Veľká časť epizódy sa sústredila práve na nový tablet, ktorý sa objavil v seriáli ešte skôr, než ho Apple vôbec začal predávať.

modern family ipad

Vo filme It’s Complicated pre zmenu zakročil MacBook v správny čas na správnom mieste. Po milostnej scéne totiž MacBook zakrýva prirodzenie hlavného mužského protagonistu, Jakea.

its complicated macbook

No a nakoniec nechýba ani úmyselný easter egg vo filme Toy Story 3 od Pixaru. Pochybujeme, že si Apple za reklamu zaplatil, keďže v oboch spoločnostiach figuroval Steve Jobs a práve on premenil Pixar na filmové štúdio, ktoré dnes tvorí nezabudnuteľné animované rozprávky, na čele s Toy Story.

toy story 3 imac
BONUS: Pokiaľ ste videli film Autá od Disney-Pixar, potom ste sa stali obeťou podprahovej reklamy. V animovanom filme Autá od Pixaru sa objaví približne 3-sekundový záber, na ktorom je možné uvidieť automobil s logom spoločnosti Apple. Záber je skutočne krátky a pri prvom zhliadnutí filmu je veľmi pravdepodobné, že si človek túto scénu nevšimne, ak nesleduje film s úmyslom hľadať značky zo skutočného života a možné skryté správy.

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.