Zavřít reklamu

WWDC 2015Tohtoročná WWDC bude plná prekvapivých oznámení a jedno z nich sa bude týkať aj hodiniek Apple Watch. Operačný systém Watch OS 1.0, postavený na jadre iOS 8.2, je v súčasnosti len takou základnou verziou systému pre hodinky spoločnosti Apple, a niektorí vývojári z nej nie sú nadšení tak, ako by sa čakalo. Systém je totiž obmedzený, aplikácie nefungujú bez iPhonu a nemôžete používať žiadne vlastné ciferníky. Aspoň časť z toho sa však môže o pár týždňov zmeniť, keďže Apple má na WWDC predstaviť hneď niekoľko kľúčových noviniek.

Apple Watch

Jednou z prvých má byť funkcia Find my Watch, ktorá doplní už existujúce riešenia pre iOS a OS X a umožní vystopovať svoje hodinky v prípade, že ich neviete nájsť alebo vám ich niekto ukradol. V súvislosti s tým tiež bude možné hodinky na diaľku zamknúť alebo odstrániť obsah z nich. Funkcia pre Apple Watch je vo vývoji už niekoľko mesiacov, ale vzhľadom k tomu, že hodinky sú závislé na iPhone, vývojári najprv museli premyslieť celú funkcionalitu. Pretože sú hodinky závislé na telefóne, funkcia má byť integrovaná do systému pod pracovným názvom Smart Leashing. Funguje tak, že hodinky budú vysielať bezdrôtové vlny a budú tak určovať svoju vzdialenosť od iPhonu a pošlú užívateľovi upozornenie. Smart Leashing však umožní viac než len nájsť hodinky – bude vás varovať aj o tom, že ste potenciálne mohli stratiť svoj iPhone. Tentoraz vás hodinky ťuknú a povedia vám, že iPhone nie je pri vás. Samotná funkcia sa však v budúcej verzii Watch OS nemusí vôbec objaviť, keďže môže vyžadovať kvalitnejšiu anténu.

apple watch

Spoločnosť tiež experimentuje s ďalšou funkciou, ktorá sa ale nemusí nikdy dostať do hodiniek kvôli vládnym reguláciám a tiež kvôli obavám. Ide o funkciu, ktorá varuje užívateľa o nepravidelnom krvnom tepe. Funkcia, ktorá upozorní na zdravotné komplikácie a môže potenciálne zachrániť život, však vyžaduje dôkladnejšie dlhodobé testovanie a musí sa zabezpečiť, aby nedochádzalo k falošným hláseniam. Či sa zrovna táto funkcia objaví v Apple Watch, ukáže len čas. Objaví sa tu ale množstvo ďalších zdravotne orientovaných funkcií. Apple si už vytvoril plán na niekoľko rokov, behom ktorých bude pridávať funkcie týkajúce sa snímaču krvného tepu. V blízkej budúcnosti by mal do hodiniek pribudnúť tlakomer a sledovanie spánku. Neskôr sa majú objaviť aj senzory sledujúce stav cukru v krvi a potenciálne sa môže vrátiť aj snímač saturácie kyslíka, s ktorým boli u prvej generácie Apple Watch problémy.

Kľúčovou novinkou majú byť Komplikácie tretích strán. Apple umožní vývojárom obohatiť svoje aplikácie o komplikácie, vďaka čomu budú fungovať ako widgety na ciferníku inteligentných hodiniek. Teraz sú k dispozícii len komplikácie vytvorené samotným Applom. Okrem toho, že spoločnosť vyvíja API pre komplikácie, vyvíja tiež API umožňujúce rozbehnúť celé Apple Watch aplikácie priamo na hodinkách bez nutnosti mať pri sebe telefón. Jednou z komplikácii, ktorú Apple testuje v súčasnosti, je Twitter. Tá zobrazuje počet neprečítaných tweetov a po kliknutí zobrazí text posledného tweetu, ktorý je určený pre vás.

Apple-Watch-neben-iPhone

Apple TV

Značná časť konferencie sa bude sústrediť aj na Apple TV. Spoločnosť chce totiž predstaviť úplne novú generáciu Apple TV, ktorá prinesie množstvo noviniek a tiež kompletne prekopaný systém a nový dizajn. Operačný systém pre Apple TV 4. generácie nesie kódové označenie MonarchTide a po jeho boku je vyvíjané aj nové rozhranie pre vývojárov, pomenované ako TVKit. Toto rozhranie bude slúžiť na vývoj aplikácií pre set-top box, čím sa potvrdzuje, že na WWDC sa splní jedno z najväčších prianí záujemcov a užívateľov Apple TV. Rozhranie bude súčasťou novej sady Xcode, ktorá je známa pod kódovým označením MuirTrail. Zdroj odhalil, že súčasné prototypy Apple TV sú dvojnásobne väčšie, než dnešný model, ale komerčná verzia bude tenšia a menšia, než dnes. Súčasťou balenia bude vraj modernizovaný ovládač, no set-top box budeme môcť ovládať aj s pomocou Apple Watch. Tie majú dokonca tvoriť dôležitú časť užívateľského zážitku. Dôležitou súčasťou je tiež Siri, s pomocou ktorej budeme zariadenie taktiež ovládať. Medzi dôležité novinky potom patrí živé vysielanie, ktoré bude spustené o niečo neskôr. Aspoň to uvádza zdroj, ktorý tvrdí, že dnešné prototypy obsahujú množstvo aplikácií závislých na tom, či máte predplatenú káblovú televíziu.

appletvtouch_7

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.