Zavřít reklamu

battery V súčasnosti je jedným z najhorších prvkov na smartfónoch práve ich batéria. Pri plnom nasadení totiž nedokáže vydržať viac ako jeden deň a jej nabíjanie nepatrí medzi najrýchlejšie. Je pravda, že výrobcovia, ako napríklad Samsung, s týmto faktom zápasia a garantujú, že sa do niekoľkých minút smartfón nabije na 50%, no častokrát to môže byť na úkor životnosti samotného akumulátora v telefóne. Práve tento fakt sa rozhodli zmeniť vedci z americkej univerzity v Stanforde. A zdá sa, že úspešne.

Vedci sa nechali inšpirovať myšlienkou ohýbacích telefónov, ktoré by sa mohli do reálu dostať už budúci rok, ako sme Vás pred časom informovali. Tím skladajúci sa z najväčších mozgov elektortechnológií, chémie a fyziky totiž vytvoril ohybný akumulátor, ktorý by sa mal na plnú kapacitu dobiť už do jednej minúty. Ako to však pri súčasných technológiách dokázali? Vyvinuli batériu úplne od nuly. Nejedná sa o žiadnu alkalickú alebo lítium-iónovú batériu. Vnútro tohto superakumulátora tvorí hliníková anóda spolu s grafitovou katódou. Dané materiály sú pritom niekoľko násobne šetrnejšie k životnému prostrediu ako tie, ktoré sa dnes používajú pri výrobe batérií. Doterajšie pokusy o vytvorenie takejto superbatérie z hliníka sa skončili veľkým neúspechom, keďže dosahovali životnosť len 100 cyklov, čo je skutočne málo v porovnaní s bežnými akumulátormi, ktoré majú životnosť až niekoľko tisíc cyklov bez straty kapacity.

2251620_prototyp-hlinikovej-baterie-zdroj-video-stanfordskej-univerzity

Stanfordská univerzita ďalej vo svojej správe uvádza, že táto batéria by mala dosahovať životnosť až 7 500 cyklov bez najmenšej straty kapacity. Jej vnútro bude okrem vyššie uvedených prvkov vyplnené iónovým kvapalným elektrolytom, ktorý bude ukrytý vo flexibilnom polyméri, vďaka ktorému bude táto batéria dostatočne ohybná na to, aby mohla byť používaná v ohybných telefónoch. Ďalším faktom, ktorý by mal napomôcť k tomu, aby boli tieto batérie využívané v smartfónoch je ten, že ani po narušení povrchovej vrstvy nedôjde k vznieteniu, tak ako je to u súčasných akumulátoroch. Najväčšou otázkou zatiaľ zostáva samotná kapacita takýchto batérií, ktorá by podľa slov vedúceho projektu profesora H. Daia mala byť niekoľko násobne vyššia ako je tomu pri súčasných technológiách. Avšak táto technológia sa zatiaľ nachádza v štádiu prototypu a práve preto nie je známe, kedy sa dostane do konvenčného použitia. Ak si to však zhrnieme, pri súčasnom trende zmenšovania energetickej náročnosti smartfónov, kedy sú vyrábané čoraz úspornejšie komponenty, je dosť možné, že ak sa táto batéria dostane do zariadení, ich doba používania na jedno nabitie by mohla presahovať hranicu niekoľkých dní a navyše by boli nabité skutočne neuveriteľnou rýchlosťou.

// news.stanford.edu

Dnes nejčtenější

.