Zavřít reklamu

Excel 2016Už je to asi týždeň, čo majú užívatelia Macu možnosť bezplatne si stiahnuť a nainštalovať preview verziu Office pre Mac 2016. Nová sada má toho naozaj čo ponúknuť, konieckoncov posledná verzia Office vyšla pred piatimi rokmi a za ten čas už stihli svoju verziu obdržať aj majitelia Windows a iOS zariadení. Microsoft však na užívateľov OS X nezabudol, skôr to vyzerá že čakal na moment, kedy Apple redesignuje svoj systém a zjednoduší tak Microsoftu prácu. Výsledok? Nová sada Office drží krok s flat designom presne tak, ako sa mu to podarilo zrealizovať na Windows 8 a na iOS 7.

Súčasťou sady je hneď päť aplikácií. Word už máme za sebou a tak je čas pozrieť sa na ďalšiu aplikáciu a to na Excel. Inovovaná verzia Excel-u je to najlepšie, čo mohol Microsoft spraviť používateľom tohto nástroja. Azda najhlavnejší dôvod je ten, že verzia 2016 je plne kompatibilná s funkciami, ktoré pribudli v Office 2013 pre Windows. Kompatibilita bola doteraz veľmi komplikovaná, keďže jediný spôsob, ako sledovať tieto príkazy na Macu, bolo použiť webovú aplikáciu Excel Online alebo si na svoj Mac nainštalovať Windows. Po novom však už zo svojho OS X nemusíte nikam cestovať.

Môžete však cestovať medzi prácou a domovom a ak náhodou pracujete s Excelom aj doma, potom vás poteší, že nová sada prináša do popredia OneDrive, takže aj to USB môžete odložiť do stola. Výhodou OneDrive je, že keď si sem uložíte súbor, máte ho okamžite prístupný aj na ďalších zariadeniach ako na iOS, takže ak si cestou uvedomíte, že ste spravili chybu, môžete ju napraviť na svojom iPhone alebo iPade. Podporu cloudu nie je možné pokladať za niečo prevratné, keďže to je niečo,  bez čoho si v roku 2015 pomaly nevieme predstaviť IT elektroniku. Čo je ale možné pokladať za naozajstnú zmenu, je zmena prostredia oproti predošlej verzii.

Excel 2016 main

Excel totiž, podobne ako ostatné aplikácie zo sady Office, prešiel redesignom a kľúčovou novinkou v sade je vylepšená „Ribbon“ lišta, ktorá teraz funguje rovnako ako na ostatných platformách, na ktorých nájdeme túto sadu. Práve fakt, že je prostredie jednotné naprieč platformami, urýchľuje adaptáciu užívateľov naňho a osobne, keďže som ešte donedávna bol 100% používateľom Windows 8.1, na nové prostredie som si zvykol okamžite. Vlastne, dokážete ho ovládať už po tom, ako strávite aspoň 10-15 minút vo Worde, ktorý je najpoužívanejšou aplikáciou celej sady. Aby však prostredie nepôsobilo monotónne, Microsoft ho obohatil príjemnou zelenou lištou v spodnej časti obrazovky, ktorá toto prostredie príjemne dopĺňa. Celkovo pôsobí prostredie značne jednoduchšie oproti Excel 2011, ale ak chcete vidieť ohromné zjednodušenie, potom sa rozhodne oplatí porovnať si Word 2016 a Word 2011, tam došlo ku skutočne drastickému zjednodušeniu. V prípade Excelu však nemohlo prísť drastické zjednodušenie a to kvôli funkciám a celkovému zameraniu aplikácie.

Excel 2016

Jedna z vecí, ktoré rozhodne potešia, je pripravenosť na OS X Yosemite a preto okrem plnej podpory full-screen režimu, nájdeme v najvyššej časti obrazovky štyri ovládacie prvky. Sú intuitívne a preto okamžite rozpoznáte, že jeden slúži na uloženie zošitu, druhý na otvorenie súboru z OneDrive alebo lokálneho úložiska, vyhľadávanie v zošite a nakoniec je tu dostupné tlačidlo pre pridanie nových užívateľov. Keďže už žijeme v tej dobe cloudu, je tu možnosť zdieľať súbory so svojimi kolegami a budete tieto zošity upravovať spolu v reálnom čase. Spolupáca je jednou z vecí, na ktoré sa Microsoft snaží u nových Office klásť dôraz, no je jasné, že táto funkcia je určená na pracovné účely. Využiť ju môžete v prípade tímovej práce a navyše vďaka možnosti komentovať nemusíte byť so svojimi kolegami v jednej kancelárii, aby sa dalo konverzovať o možných nápadoch a opravách. Tiež je to možné použiť pre vzdelávacie účely – povedzme, že používate Excel poprvýkrát a potrebujete pomoc s niektorými funkciami. Vďaka kolaborácii (a komunikácii cez Skype alebo komentáre v Exceli) vám môže skúsenejší kolega vysvetliť, ako sa používa Excel a akým spôsobom spravíte potrebné výpočty.

Poslednou vlastnosťou užívateľského prostredia je prítomnosť niektorých „smooth“ efektov animácií, čo je vec, ktorú jedni vítajú a druhí odsudzujú. Našťastie, v prípade OS X by ste mali počuť skôr chválu ako kritiku, keďže v tomto prípade to Microsoft neprehnal a hladké animácie sa týkajú len niektorých prvkov, ako napríklad pohybovania sa medzi poľami. Písanie textu je teda naďalej „tvrdé“ a písmená sa na obrazovke zjavia v momente, kedy ste stlačili kláves – neexistuje tu žiadny prechod medzi ničím a niečím. Oproti Office 2013 pre Windows to poteší, tam to Microsoft prehnal a niektorí užívatelia sa vyjadrili, že majú pocit akoby ich bol Excel jednoducho spomalený. Na Macu sa však žiadne spomalenie nekoná, je to iba pocit vyvolaný spomínanými animáciami. Čo sa mi ale na animáciách pre zmenu páči, je spôsob približovania dokumentu. Zatiaľ čo v prípade Wordu je treba približovať naďalej pomocou klávesovej skratky alebo pomocou posuvníku v pravej dolnej časti obrazovky, v prípade Excelu môžete použiť multi-touch gestá a čaká vás rovnaký efekt ako pri zoomovaní v Safari, Pages alebo kdekoľvek v systémoch iOS a OS X.

Excel 2016 Saving
Resumé

Keď si to teda zhrnieme, Excel 2016 je asi najdôležitejšou aktualizáciou vrámci nových Office. Čo si všimnú užívatelia okamžite, je plná kompatibilita s funkciami, ktoré boli vo verzii pre Windows dostupné už nejaký čas, Tomuto sa potešia najmä ľudía, ktorí sú nútení pracovať s oboma platformami alebo potrebujú zdieľať tabuľky s kolegami a chcú mať istotu, že všetko bude fungovať tak ako má. Na práci s tabuľkami s nimi môžete spolupracovať a svoje pripomienky alebo otázky im môžete pridávať priamo do tabuľky v podobe komentárov. Tie sa v prípade, že ide o zdieľaný dokument, synchronizujú s cloudom. Služba zároveň umožňuje ostatným užívateľom, aby odpovedali na vaše komentáre. Nakoniec je tu novinka v podobe Flat designu, ktorá je však podľa môjho názoru niečím, čo muselo prísť. Jednak preto, že Excel pre iPad je na trhu rok a jednak preto, že Excel pre Windows používa podobné rozhranie už tri roky. Flat design je tu však podľa mňa spracovaný elegantne, príjemne a nie je taký extrémný ako dizajn, ktorý bol použitý pri Office 2013. Inovované a zjednodušené prostredie by som bral ako výhodu.

Dnes nejčtenější

.