Zavřít reklamu

Screen Shot 2015-03-11 at 11.12.50 AMPokud sledujete náš web a obecně dění okolo Applu, je takřka jisté, že jste i vy viděli komické video, kde sympatický chlápek umírá smíchy. To, čemu se směje vlastně skoro nikdo neví. Armando Ferreira, YouTuber, se dané příležitosti ale chytil a k videu přidal titulky, které vytváří neuvěřitelně vtipnou scénku, která chytře vysvětluje, jak začal vývoj nejnovějšího počítače z Cupertina. Video se jmenuje „Apple Engineer Talks.” 

Já jsem toto video viděl tak 10x a pokaždé se u toho směju, stejně jako miliony dalších lidí. Chytrá parodie byla vytvořená, jak už bylo řečeno, Armandem, který má na své stránce na YouTube pořádnou řádku videí. Shodou okolností Armanda už delší dobu sleduju, dá se říct, že jsem viděl většinu jeho videí. Jeho kanál se stal slavným poté, co uploadoval oblíbenou sérii videí, kde vysvětloval rozdíly mezi iOS a Androidem.

„Nemyslel jsem si, že to všechno bude tak velké,” upozornil Armando. „Ale jsem za to šťastný.” Poté se rozesmál. V dobách YouTube, kdy tato platforma má v nabídce šílené množství videí, je toto video příkladem toho, jak jsou lidé schopni rozšířit podvědomí o něčem bez placení jakýchkoli reklam. Armando video nahrál, sdílel ho na své sociální sítě, a dále už jen sledoval, jak se svět baví.

34-letý Armando Ferreira je podnikatel, který se živí provozováním webu a designu. Jeho projekt se jmenuje Web Design Lab. Nahrávání a tvoření videí na YouTube je spíše jeho koníček, který už ale provozuje více než 3 roky. Počet lidí, který ho sleduje, není masivní, ale na druhou stranu poměrně velký. Na YouTube to je 130 000 uživatelů, na Google Plus 80 000 a na Twitteru několik tisíc. Armando dále občas bloguje na Androidovém blogu The Droid Effect.

Před pár týdny viděl Armando video, které si dělalo srandu z DSLR kamer od Canonu. V tomtu videu vystupoval španělský komik Juan Joya Borja, známý pod jménem El Risitas. Jeho smích, jak už víte, je opravdu k popukání. „Když jsem to video viděl, umíral jsem smíchy,” vysvětlil Ferreira. „Opravdu jsem brečel. Skoro jsem umřel. Myslel jsem si, ‘Tohle je nový Hitler.‘ Jednou bych toto video mohl použít pro své účely.”

To se doopravdy stalo, El Risitas se tak nechtěně stal slavným díky lidem, kteří nahráli titulky, aby si dělali srandu třeba z GTA či Call of Duty. Je to opravdový fenomén, podobně jako video Hitlera, které bylo použito pro mnoho legrácek.

Apple_Engineer_Talks-640x471

Minulý týden Ferreira, jakožto velký fanoušek technologií, přirozeně sledoval Spring Forward event. „Jsem velký fanoušek Applu,” řekl Ferreira. Sám je majitelem pár MacBooků a iPadu. Ale i když má Apple rád, tak si nikdy nezamiloval iPhone. „To je jedno zařízení, které se mi nikdy nelíbilo.” Armando má radši Android a fakt, že si ho systém může upravit k obrazu svému. Je tak majitelem Nexusu 6.

Ferreira, stejně jako další fanoušci, doufal v představení MacBooku Air s Retina displejem. Byl tak hodně zklamán. Nový MacBook, se mu prostě nezamlouval, a to hned z několika důvodů. „Je vtipné říct, že MacBook je lepší než Air. Kdyť je jen o trošku lehčí. Chtěl jsem vidět nový MacBook Air s Retina displejem. To by bylo perfektní.”  Toho se tedy nedočkal, ale alespoň získal podnět pro satirické video.

A tak na něm začal pracovat – jenže to bylo opravdu těžké. Chtěl se držet modelu, který byl použit v parodii na Canon, to ale nefungovalo. Makal na tom několik hodin a málem to vzdal. Ve své práci pokročil, až kdy vytvořil svůj vlastní model a využil svou představivost. Ferreira mluví španělsky, a tak bravurně využil Juanovo gesta a slova k tomu, aby vytvořil důveryhodné spojení. Poté to šlo rychle. Většinu vytvořil před spaním. „Vzbudil jsem se dost brzo. Byl jsem z toho nadšený. Nespal jsem celou noc. Video jsem ráno dokončil během 30 minut.” 

„Pokaždé, když jsem video zkouknul, jsem se strašně smál. Bylo mi jasné, že se to bude líbit i ostatním.” Video tak nahrál okolo 10 hodin ráno a sdílel ho na své sociální sítě. Nijak jinak ho nepropagoval, ani ho neposílal do redakcí novin a blogů. O vše se tak postarali sami uživatelé. Video mělo 1600 zhlédnutí během první hodiny, poté se počet zdvojnásoboval každou hodinu. Několik blogů a magazínů, včetně LsA, Business Insideru, Wired či Cult of Mac, o videu napsalo. Během čtvrečního poledne se dosáhlo maxima – až 100 000 zhlédutí během jedné hodiny.

Nejprve u videa byly reklamy, ty ale kvůli stížnosti ohledně copyrightu ze strany majitele originálního klipu – Radio Television de Andalucia – musely být staženy. Ferreira tak docílil toho, že video nemuselo být smazáno, na druhou stranu z něho nic neměl. „Je to parodie, a tak jsem klip mohl používat, nemohl jsem z něho ale profitovat. Kdybych mohl, tak bych vydělal několik tisíc dolarů.” vysvětlil.

Místo toho k videu alespoň přidal odkazy na svá ostatní videa, která se dočkala významného počtu zhlédnutí, a tak pomohl svému kanálu. Peníze by byly fajn, Ferreira je ale rád, že se video stalo populárním. „Docílil jsem toho, že se lidé po celém světě smějí a během sledování videa mají o zábavu postaráno. To mě dělá šťastným,” připomněl.

*Zdroj: CultofMac

Dnes nejčtenější

.