Zavřít reklamu

ResearchKitNiektorí fanúšikovia spoločnosti Apple dospeli k záveru, že skutočnou revolúciou nie sú Apple Watch ale rozhranie ResearchKit, ktoré bolo predstavené po boku ďalších noviniek na začiatku týždňa. Vidíme teda, že snaha Applu o najímanie expertov z oblasti zdravotníctva sa naozaj vydarila, no vyzerá úplne inak, než sme si pôvodne mysleli. ResearchKit a prvé aplikácie, ktoré umožnia zrýchliť zdravotný výskum, si získali obrovskú popularitu. Dokonca tak obrovskú, že podľa Stanfordovej univerzity dokázali tieto aplikácie za prvých 24 hodín spraviť to, čo by 50 zdravotným inštitúciám trvalo celý rok.

Univerzita tvrdí, že za prvých 24 hodín sa do programu výskumu kardiovaskulárnych ochorení zapojilo 11 000 majiteľov iPhone. Toto je naozaj veľké číslo, keďže to znamená, že za jediný deň získala dáta od 11 000 rôznych ľudí, čím sa výskum univerzity podstatne urýchlil. Navyše, takto bude výskum oveľa kvalitnejší, keďže ľudia zúčastňujúci sa výskumov často klamú o svojej aktivite. To však s ResearchKit nehrozí, keďže iPhone teraz odošlé pravdivé dáta. Navyše, iPhone môže takýmto spôsobom potichu merať aktivitu užívateľov bez toho, aby museli požadovať od zúčastnených, aby sami zapisovali (mnohokrát skreslené) informácie.

Stanfordova univerzita je jednou z piatich veľkých akademických inštitúcií, ktoré v spolupráci s Applom vyvinuli ResearchKit aplikácie, ktoré sú dostupné voľne na stiahnutie v americkom App Store. Ale aj ostatní sa podelili o zaujímavosti, ktoré prezentujú obrovský potenciál tohto open-source riešenia, ktoré sa môže jedného dňa dostaviť aj na Android. Treba však dúfať, že tentoraz sa to Applu skutočne podarí a slová o otvorenom kóde nedopadnú tak ako v prípade FaceTime. Výskum je však dôležitejší, než nejaké videohovory a preto veríme v jeho úspech. Navyše, HealthKit nielen zrýchli výskum, ale zároveň zníži náklady. Napríklad, CEO Todd Sherer z Michael J. Fox Foundation sa vyjadril, že tradičná štúdia by trvala 5 rokov, zúčastnilo by sa jej 800 ľudí a stála by približne 60 miliónov dolárov. ResearchKit pritom len za 24 hodín zaznamenal 5 589 účastníkov.

researchkit
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.