Zavřít reklamu

Apple researchkitiPhone, přístroj, který mají stovky milionů lidí v kapse každý den. Zařízení, které má nekonečný potenciál a které již navždy změnilo svět technologií. Apple si je vědom tohoto potenciálu, a tak ho chce využít jak to jde, proto představil ResearchKit: software, který dodá obrovské množství dat lékařským výzkumům, které pomůžou léčit a zkoumat různé choroby. Je to úžasný nápad, jelikož to všechno dává smysl. Jak říká Apple, je to správná věc.

iPhone, mocný to stroj
Všichni s telefonem všude chodíme, neustále ho používáme. Zařízení v roce 2015 jsou tak šikovná, že pomoc senzorů dokáží snímat různé informace. Právě ty chce Apple posbírat a odesílat je odborníkům a výzkumníkům, kteří si již s daty poradí. Se softwarem ResearchKit budou mít odborníci tedy možnost využít všechny funkce iPhonů pro své potřeby jako nikdy před tím. Do teď bylo otravné podílet se na výzkumu, muselo se dojít do nemocnice, vyplnit formuláře, člověk někdy ani nevěděl jak studie dopadla. S ResearchKit je to ale všechno jiné, stačí použít iPhone a ten se o vše postará, jelikož nepřetržitě snímá a monitoruje informace. Tento zdroj je neuvěřitelně hodnotný. Ba co víc, sbíráním dat se uživatel doví spoustu věcí o sobě, takže se dá předejít potencionálním problémům. Apple samozřejmě myslel i na soukromí, a tak se data budou sbírat jen po souhlasu uživatele, který bude muset podepsat kartičku v aplikaci Health.

Screen Shot 2015-03-09 at 9

„Čísla jsou všechno. Čím více lidí bude poskytovat svá data, tím větší budou čísla, pravdivost informací od všech věkových vrstev a konečně i lepší výsledky. Obrovská platforma, která dokáže sbírat velké množství dat – to všechno je jen pozitivní věc pro lékařské výzkumy,” říká Dr. Eduardo Sanchez z American Heart Association.

Příkladem může být aplikace Asthma Health od Weill Cornell Medical College, která pomocí monitorovaných dat dokáže určit, kde je špatné ovzduší, které může způsobit problémy lidem trpícím astma. Ti se těmto oblastem pak můžou vyhnout.

V přesnosti a množství je síla
Lékařské výzkumy potřebují tunu dat. To je právě ten problém, získat dobrovolníky je těžké. Bez velkého množství dat není možné vyhodnotit závěry, které by k něčemu byly a které by pomohly se studiemi. To se, jak už bylo řečeno, s ResearchKit změní. Další přijemností je eliminace veškerého papírování – zde je vše řešeno elektronicky. Nutno podotknout, že celý proces je také o dost levnější než klasické výzkumy v nemocnicích. Všichni nakonec budou z této situace benefitovat – vše je jednodušší, lékaři dostanou spoustu dat a navíc budou mít více času na výzkumy.

Další překážkou v klasických výzkumech je nepravidelné sbírání dat. Během studie se stává, že se jí lidé zúčastní pouze několikrát za pár měsíců. Z těchto dat ale nejde nic vyhodnotit, jelikož se mezi návštěvami mohla odehrát spousta věcí. Výsledkem je tak to, že doktoři a odborníci mají neuplný obrázek o svých pacientech. ResearchKit ale dovoluje sbírat data pravidelně, každodenně či dokonce každou hodinu. S šikovnými senzory jako je akcelometr, barometr nebo gyroscope se podaří monitorovat data, která jsou objektivní a přesná. Lékařské výzkumy nikdy neměly možnost získat něco tak kvalitního. Apple navíc spolupracuje s těmi největšími lékařskými institucemi na světě, aby využil jejich zkušenosti.

researchkit

„Nemůžeme se chovat tak, že jedna velikost padne všem pacientům. Data, která nám poskytne ResearchKit, jsou neuvěřitelně nápomocná k tomu, aby jsme pochopili vážné choroby a přišli na způsob, jakým je můžeme léčit,” vysvětlila Dr. Patricia A. Ganz z UCLA Fielding School of Public Health.

Nekonečné možnosti pro vývojáře
ResearchKit spolupracuje ruku v ruce s HealthKit, což je nástroj představený v iOS 8. V App Store je nad 900 aplikací, které využívají všechny funkce této platformy. Se souhlasem uživatele tak může dojít ke společné synchronizaci mezi aplikacemi a aplikací Health, která všechna data ukáže v přehledných grafech. Dalším velkým bonusem je fakt, že jde o open source, a tak mohou všichni využívat plusů tohoto projektu. ResearchKit bude pro vývojáře dostupný příští měsíc, momentálně si ale lze stáhnout několik aplikací, které byly představeny na eventu. Ty jsou ovšem dostupné jen v US App Store.

Dnes nejčtenější

.