Zavřít reklamu

Adobe PhotoshopDnes je tomu přesně 25 let od chvíle, kdy jste si mohli zakoupit první verzi Adobe Photoshop. Přesně 19. 2. 1990 si sourozenci Thomas a John Knollovi splnili svůj sen a vytvořili aplikaci, která byla určena pro profesionální i amatérské grafiky. Mezi těmi si Photoshop našel okamžitě uplatnění a stal se doslova synonymem pro úpravu fotografií na počítači. Spojení Apple produktů a Photoshopu pak učarovalo nejednomu grafikovi.

Zajímavé je, že pokud se podíváte na níže uvedené video s první prodejní verzí Photoshopu, zjistíte, že již tato dnes již 25 let stará verze nabízí skutečně ohromné množství funkcí a možností. Původně vznikl Photoshop jako projekt s názvem Display, který vytvořil Thomas Knoll v roce 1987 v rámci své doktorandské práce v roce 1987. Původní verze Display byla určena pouze pro Macintosh od Applu a zajímavé v souvislosti s právě promítaným filmem je fakt, že dokázala zobrazit obrázky přesně v 50 odstínech šedé barvy. Bratr John následně viděl, že Display má budoucnost a donutil bratra, aby přidal do Display další funkce, které postupně původní Display rozšířili až do podoby, kterou můžete vidět na videu.

V roce 1988 se bratrům Knollovým podařilo dohodnout smlouvu se společností Adobe, která v roce 1990, přesněji 19. 2. 1989 vypustila na světlo světa první komerční verzi Photoshopu, jenž se později stal základním pilířem celé společnosti Adobe. Až do roku 1992 vycházel Photoshop exkluzivně pouze pro Macintosh od společnosti Apple. Až teprve v roce 1992 s uvolnila první verze pro Windows a od té doby vychází obě verze v podstatě společně i když Mac měl vždy u Photoshopu menší či větší přednost.

107-mac

Dnes nejčtenější

.