Zavřít reklamu

Typo2 iOSKlávesnica Typo od americkej mediálnej celebrity Ryana Seacresta si získala pozornosť médií najmä kvôli podobnosti s dizajnom klávesníc u mobilov BlackBerry. Na to pochopiteľne kanadská značka zareagovala a obvinila tvorcov klávesnice Typo pre iPhone z porušovania patentov. Súd rozhodol jednoznačne, klávesnica Typo sa nesmie predávať. Lenže súdny zákaz neodradil jej tvorcov od toho, aby pokračovali v predaji a pre nedodržanie súdneho príkazu musí teraz Ryan Seacrest a jeho tím zaplatiť pokutu vo výške 860 000 dolárov. Moderátor American Idol investoval do jej vývoja 1 milión dolárov, pretože chcel predstaviť fyzickú klávesnicu pre iPhone.

K vytvoreniu prídavnej klávesnice pre iPhone ho poháňal fakt, že mnoho jeho priateľov používajú dva mobily. Jeden na bežnú činnosť a jeden na písanie. Práve na druhú menovanú činnosť využívali BlackBerry, ktoré sa vyznačuje svojou ikonickou fyzickou QWERTY klávesnicou. Lenže, duo tvorcov (Ryana Seacresta a Laurena Halliera) sa inšpirovalo BlackBerry až príliš, čoho výsledkom je v podstate ukradnutý dizajn klávesnice z BlackBerry Q10. BlackBerry sa preto bránilo tým, že ho ukracuje na predajoch, Typo sa ale vyjadrilo že nijak neochromuje predaje BB, pretože spoločnosť už aj tak stráca podiel na trhu.

Typo neskôr predstavilo klávesnicu Typo2 pre iPhone 6, ktorá už neporušuje žiadne patenty BlackBerry. Typo2 má totiž vlastný dizajn, tvar tlačidiel, ktorý sa nezhoduje s dizajnom tlačidiel u smartfónov obľúbenej kanadskej značky. Nanešťastie však klávesnica blokuje snímač odtlačkov prstov Touch ID a tak ju nie je možné používať tak pohodlne ako model určený pre iPhone 5.

Typo vs BlackBerry Q10
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.