Zavřít reklamu

VLCČeský programátor Jiří Volek se postaral o pozdvižení, když dokázal přinést do iTunes App Store aplikaci s názvem VLC. Tento známý přehrávač, který využívají uživatelé Maců již dlouhé roky, sice byl dostupný také v iTunes App Store, ale během posledních Vánoc zmizel s tím, že vývojáři připravují novou verzi, jenž bude co nejdříve dostupná. Bohužel se nic nedělo a když uběhlo pár týdnů, Jirkovi se prostě již nechtělo čekat a tak vydal vlastní VLC.

Jak mi Jirka vysvětlil vše probíhalo tak, že vzal VLC, které je Open Source a poté jej upravil a poslal do iTunes App Store. „VLC je Open Source a protože mě iritovalo, že tak dlouho otálejí s vydáním své verze – pobyl jsem nad tím nějakou noc a přesvědčil Apple ať to pustí – a podařilo se,“ říká Volek a dodává „Nejprve mi to vrátili, že porušuji autorská práva – a protože jsem to očekával tak jsem jim dal odkazy z ujednání MIT a GPL2 a ze stránek VideoLan, kde se vysloveně píše, že můžeš použít kódy k libovolnému účelu… no a dnes to odsouhlasili. Mimochodem inspiroval mě tvůj článek na tvém serveru – Takže dík“

VLC je tedy opět v iTunes App Store a i když nepochází přímo z dílny vývojářů VideoLAN, můžete si být jisti, že používá stejné zdrojové kódy jako by bylo přímo z jejich dílny. VLC si můžete stáhnout zdarma, ovšem aby Jirka alespoň něco za svoji práci získal, občas na vás vyskočí nějaká ta reklama. Jedná se rozhodně ochválihodnou záležitost a my můžeme jen a jen poděkovat, že se oblíbené VLC opět vrátilo do iTunes App Store. Mimochodem Jirku rozhodně znají všichni naši čtenáři z komentářů, kde vystupuje pod přezdívkou Voldzi.

VLC

Dnes nejčtenější

.