Zavřít reklamu

Best of 2014Na rozdíl od chlapců, kteří již své články se souhrnem letošního roku zveřejnili, se chci věnovat samotným produktům spíše okrajově a globálně, v letošním roce mě totiž nejvíc zaujalo to, jak se mění samotný Apple. Společnost dokonale využívá svoji sílu a to zejména sílu tvořenou počtem uživatelů a hotovostí, kterou Apple disponuje. Díky tomu může Apple dělat věci, které si ostatní zkrátka nemohou dovolit. Příkladem za všechny jsou takzvané bezúročné splátky, což je bezesporu skvělá věc, na které zbohatl například slovenský president (Andrej já vím že nás čteš).

Jedná se o skutečně skvělou pomoc pro spotřebitele, kteří nechtějí rok šetřit a až poté si koupit nový produkt, ale zároveň nechtějí přeplatit. Apple novinku zavedl ve vybraných zemích již před dvěma lety, až nyní když však dorazila také do ČR a SR se ukazuje síla Applu. Zatím co prodejci v našich končinách musí využívat pro možnost poskytovat produkt na splátky bez navýšení služeb nebankovních společností, které platí samotní prodejci procenty z celkové částky produktu, v případě Applu poskytuje finance na nákup sám Apple a tak o žádná procenta nepřichází, ale nechává si celou částku, kterou zákazník zaplatí a právě v tom je síla 160 miliard dolarů na účtech společnosti.

Vyjadřovat se k Apple Pay nemá příliš smysl, vyjádřili se totiž mnohem povolanější než jsem já a to šéfové VISA a MasterCard, kteří jsou z Apple Pay nadšeni a shodli se na tom, že tak obrovskou věc mohl uvést na trh jen a jen Apple. Společnost má tolik zákazníků a tolik financí, že by si v podstatě mohla otevřít vlastní banku, pokud by samozřejmě měla zájem. Apple si zkrátka může dovolit investovat do projektů, na které ostatní společnosti nemají buď dostatek hotovosti nebo klientů a společnost nyní konečně naplno ukazuje svoji sílu, sílu které nemůže nikdo konkurovat.

iMac with Retina 5K

Všiml jsme si také toho, že se opět začíná prohlubovat oblast mezi USA a zbytkem světa. Zatím co v USA si v klidu oslavili Black Friday, v ČR jsme se jej letos nedočkali a byl to právě Apple, kdo před lety jako jeden z prvních přinesl tento ryze americký svátek také do našich končin, ovšem jak se letos ukázalo ne na dlouho. Ani po dalším roce a že už jich pár bylo, jsme se nedočkali SIRI v češtině a je také jasně vidět, že například mapy v Apple Maps se opravují v USA mnohem rychleji než u nás. Když už se začala pomyslná hranice mezi USA a zbytkem světa ztenčovat, opět se od sebe vzdaluje mílovými kroky a to ani nemluvím o věcech jako je například Apple Pay. Zkrátka mi přijde, že už, už jsme sahali Americe na paty a teď nás zase odkopla hodně daleko za sebe, tedy samozřejmě v případě Applu.

Co se týká samotných produktů, nemám pocit, že by nám Apple letos ukázal něco nového pod sluncem a to samozřejmě počítám i Apple Watch. Neříkám, že jsme zklamaný z novinek, ale nemyslím si, že se letos odehrála nějaká revoluce. Tedy minimálně ne pokud mluvím o iOS zařízeních, co mě však mile potěšilo a doslova vyrazilo dech jsou produkty Mac. V letošním roce jsme musel aktualizovat a tak se mi na stůl postavil iMac s Retina displejem a vedle něj 13″ MacBook Air. Oba jsou skutečně perfektní a zatím co u MacBooku do dnešního dne pochybuji že má aktivní chlazení, protože jsme jej ještě nikdy neslyšel a obdivuji jeho neskutečnou výdrž, nad displejem iMacu s Retinou občas zapomínám zavřít ústa. I když tu iMac máme již deset let a MacBook Air také není žádným nováčkem, Apple je dostal na zcela novou úroveň a já jsem mu za to vděčný. Pro mě osobně se tak to nejlepší na poli produktů odehrálo v oblasti Maců, nikoli v oblasti iOS zařízení a musím říct, že před Airem a Retina iMacem skutečně smekám klobouk.

Poslední věc kterou jsme si v letošním roce uvědomil je zrychlující se cyklus všeho, co Apple představuje v oblasti software. Zatím co před pěti lety nikdo neřešil zda máte OS X 10.3 nebo OS X 10.5, dnes je to zcela stěžejní. Pokud nemáte nejnovější systém nemáte aktualizace, nepřipojíte si iPhone a nevyužijete polovinu funkcí. Chápu, že co se týká funkcí je skutečně nutné aktualizovat, ovšem celkově se mi zdá, že Apple nutí uživatele čím dál častěji obnovovat nejen operační systém, ale také vše co s ním souvisí. Neříkám, že je to na škodu, jen se mi zdá, že než si vůbec stihnu uvědomit všechny novinky které iOS 8 a OS X Yosemite nabízí a dokáži je využívat pro urychlení práce, už je tu nový systém a musím se opět učit něco nového. Neberte to jako kritiku, spíš jako konstatování.

MacBook Air Recenze

Dnes nejčtenější

.