Zavřít reklamu

Knock - iconKdo z vás už zrušil heslo ke svému Macu, aby jej nemusel neustále dokola zadávat při přihlašování do systému? Někomu to samozřejmě nevadí a heslo je pro něho samozřejmost, někdo se však nechce zdržovat a chce po probuzení počítače ihned pracovat. OS X nabízí ošetření, které uživateli umožňuje, aby heslo bylo požádováno až po nějaké době, co Mac přejde do režimu spánku nebo se aktivuje spořič obrazovky. To je sice praktické, ale jsou i elegantnější řešení a je jich hned několik. Já jsem se rozhodl osobně vyzkoušet aplikaci Knock, která k tomu, aby odemkla Mac potřebuje iPhone. Oboje musí disponovat novým Bluetooth 4.0 LE.

Nechtěl jsem totiž mít nezabezpečený Mac, jelikož jsem měl pocit, že je to není zcela správně a kykoli se může stát, že mi můj MacBook bude odcizen. Heslo jsem však také nechtěl neustále zadávat, jelikož počítač používám převážně doma, kde ho mít zamčený nemusím. Pak ho ale také používám ve škole, kde už je situace jiná a jsem jednoduše klidnější, když se mi počítač zamkne a to právě kvůli případnému odcizení. Nikdy také nevíte, kdo po vašem náhlém odchodu například na záchod nebo jen pro něco k tabuli, využije váš počítač, a především váš profil na Facebooku, jako hlavní centrum zábavy.

Po zjištění, že existuje aplikace Knock jsem popravdě s koupí chvíli váhal. Přeci jen jsem byl lehce skeptický k tomu, že aplikace bude fungovat stoprocentně. Dalším faktorem, který na mě působil poněkud negativně, bylo právě ono bušení do displeje telefonu. Na videu, které můžete zhlédnout níže, to totiž vypadá, že na iPhone musíte zaklepat celkem rázně, aby vše fungovalo tak, jak má. Popravdě je to vše trochu jinak, o tom ale víc později. Jak je vám již nyní jasné, tak jsem se pro koupi nakonec rozhodl. Přesvědčily mě především recenze na zahraničních webech a hodnocení aplikace v iTunes App Store.

Knock 1

Po stažení vás aplikace vyzve k povolení oprávnění využívat vaší polohu. Pak již jen stačí stáhnout zdarma aplikaci pro Mac zde. Bez té bohužel komunikace mezi oběma zařízeními nejde. Stačí ji jen rozbalit a spustit. Dokonce se aplikace při spuštění sama přesune do složky Aplikace ve vašem Finderu, tudíž ji uvidíte i v nabídce aplikací v Launchpadu. Nyní jen stačí zamknout svůj iPhone. Pokud jste tak doposud neučinili, tak vás k tomu aplikace sama vyzve. Klepněte 2x na displej iPhonu, aby se zařízení správně spárovala. Že jste správně učinili poznáte i tak, že se zobrazují kruhy kolem ikony na Macu. Teď stačí jen zadat heslo, které používáte k odemčení Macu a vše je hotovo. Na závěr si můžete uzamknout Mac a celý proces si vyzkoušet.

Knock 2

A teď již k samotné osobní zkušenosti. Zprvu jsem trápil se stylem, jak mám na displej klepat. První den jsem neustále hledal ten správný poklep, aby vše šlo hladce a dokonale. Naštěstí jsem na to ale po čase přišel a nyní se mi stane jen málokdy, že by se mi nepovedlo Mac odemknout na první pokus. Nejde totiž o to, že budete do displeje iPhonu bušit co nejvíce, ale zároveň se nesmíte ani bát zaklepat lehce důkladněji. Pokud je iPhone umístěný v kapse, tak mi přijde, že není sebemenší problém přes kapsu na iPhone poklepat a ihned se odemkne. A to i v případě, že iPhone nosíte, jako já ,otočený displejem k tělu.

Situace je však jiná, pokud máte telefon položený na stole vedle sebe, což většinou uděláte, pokud přijdete domu, do školy či do práce a zasednete ke svému Macu. Často se totiž stane, že Knock rozezná jen jeden nebo dokonce žádný poklep a je tedy nasnadě klepat do iPhonu důrazněji a několikrát. Ovšem je to opět jen o cviku a časem se dá i tento problém eliminovat.

Poklepat můžete v podstatě kdekoli a to i v nějaké aplikaci, hře nebo na úvodní obrazovce. Pokud máte iPhone zamčený, tak po probuzení Macu se s ním telefon probudí a upozorní vás, abyste poklepali na obrazovku k odemčení. Někdy chvíli trvá, než se zařízení naleznou a spárujou, je to však jen otázka 2-3 vteřin, většinou se však stane okamžitě. Když párování probíhá, tak kolem vaší ikony obíhá barevný indikátor. Na spárování vás Mac upozorní zvýrazněním ikony na Macu a zmíněným upozorněním na iPhonu. Poklepat můžete ihned na uzamčené obrazovce. Jenže zde jsem si všiml hned první chyby, která je z jednoho úhlu pohledu vážná, ale na druhou stranu zase tolik nevadí. Jde o to, že pokud se váš iPhone takto probudí a vy ho vezmete do ruky a zvednete ze stolu, tak  Mac toto zachytí jako poklepání na obrazovku a odemkne se, ačkoli k žádnému poklepání nedošlo. Usnadní to sice vaši práce, ale stávat by se to nemělo.

IMG_0251IMG_0250IMG_0252

Výborné je, že se aplikace v podstatě skoro vůbec nepodepíše na výdrži baterie ani jednoho zařízení. Je to způsobeno především díky tomu, že je využíváno Bluetooth 4.0 Low Energy. Mám zaplé Bluetooth prakticky neustále a i když jsou zařízení zpárována, tak jsem nezaznamenal sníženou výdrž energie ani na Macu ani na iPhonu.

Resumé
Aplikace Knock je rozhodně velice jedinečný a elegantní nápad, který rozhodně stojí za to vyzkoušet. Vývojáři za tuto aplikaci účtují 3,59 €, což není za takto výborný nápad mnoho. Na druhou stranu dokáži si představit používání svých Apple zařízení i bez ní a je to jen jakýsi nadstandart, který láká. Neustálé bušení do iPhonu se naštěstí na mém iPhonu prozatím nepodepsalo, ale někdy v případě, když klepání nejsou Macem zaregistrována je mi líto do něho klepat výrazněji. Tudíž po mé recenzi je to zcela na vás, zda si chcete za necelá 4 € ulehčit život a do aplikace investovat.

[appbox appstore id692929970]

Knock FB

Dnes nejčtenější

.