Zavřít reklamu

iTunes 12 iconApple sa tento týždeň vráti pred súd kvôli nekalej súťaži, tentoraz súvisiacej s prehrávačmi iPod. Skupinová žaloba na Apple padla už v roku 2005 a za ten čas sa situácia vo svete digitálnej hudby zásadne zmenila, to ale nič nemení na fakte, že Apple na čele so Stevom Jobsom sa v tej dobe chcel zbaviť konkurencie nečistým spôsobom. Jednalo sa o službu MusicMatch, ktorá ešte len mala prísť a už vtedy ju Apple pokladal za hrozbu pre dominantné postavenie iTunes Store. Aby teda zabránil zvýšeniu podielu konkurencie na trhu, zabezpečil, že prehrávače iPod nebudú podporovať hudbu, ktorú si užívatelia kúpili v obchode MusicMatch.

Že Apple predsa len spravil niečo nekalé, potvrdzuje aj e-mail Steva Jobsa z roku 2003: „Musíme mať istotu, že keď Music Match spustí svoj digitálny obchod, hudba odtiaľ nebude kompatibilná s iPodom. Bude to problém?“ napísal Steve Jobs v e-maili svojim zamestnancom. Jobsova snaha o pretlačenie iTunes Store a iPodov tak spôsobila, že niektoré staršie modely iPodu podporovali len hudbu z iTunes Store a CD. Zároveň bol vtedy uvedený systém FairPlay, ktorý zabezpečil, že hudba kúpená v iTunes Store bola kompatibilná jedine s iPodom a nie s konkurenčnými MP3 prehrávačmi a tak užívateľ musel jednoducho ostať na iPode, ak chcel svoju hudbu počúvať naďalej. Nekalé praktiky sa takmer ihneď stali predmetom protimonopolného sporu, ktorý trvá prakticky dodnes.

Pretože je ale už Steve Jobs po smrti, nemôže sa súdneho sporu zúčastniť. Právnici však majú k dispozícii e-maily a videonahrávky, ktoré Steve Jobs natočil ešte pred svojou smrťou a v ktorých obhajuje svoje postavenie v súdnom spore. Tieto nahrávky hrajú v spore veľmi dôležitú rolu, keďže by mohli priniesť svetlo do prípadu. Tu by mohol Jobs objasniť nielen situáciu s obchodom Music Match, ale aj na agresívnu reakciu Applu voči RealNetworks, ktorá v roku 2004 zverejnila návod ako preniesť hudbu z jej obchodu do iPodu. Apple na tento návod zareagoval agresívne a obvinil RealNetworks z toho, že hackla iPod a vyhrážala sa, že v budúcich softvérových aktualizáciách iPodu zabezpečí, aby prehrávač nebol kompatibilný s hudbou z iTunes Store. Apple zverejnil túto správu verejne, čím vlastne dal najavo, že nemá záujem o to, aby konkurencia mohla nejakým spôsobom ochromiť predaje hudby z Music Match a iných obchodov.

Jedná sa už o druhý verejne známy spor, ktorý sa rieši v súčasnosti a je v ňom zapletený aj Steve Jobs. Ten prvý spor súvisí s knihami, kde Apple uzavrel kartelovú dohodu s knižnými vydavateľstvami, čoho výsledkom bolo, že knihy v konkurenčnom obchode Amazonu zdraželi doslova za noc. Apple pôvodne argumentoval, že k žiadnej dohode nedošlo, nanešťastie preňho sa ale už o pár dní neskôr objavil e-mail priamo od Steva Jobsa, ktorý sa týkal kartelovej dohody s vydavateľstvami, čím si chcel Apple zaistiť, že jeho obchod bude od počiatku silným hráčom na trhu e-kníh.

Steve Jobs iPod
*Zdroj: New York Times

Dnes nejčtenější

.