Zavřít reklamu

SafirSúdne pojednávania ohľadom bankrotu GT Advanced odhalili množstvo zaujímavostí o tom, ako to celé bolo. Teraz sa navyše objavilo dostatok materiálov k tomu, aby sme začali mať kompletný prehľad, čo sa vlastne udialo pred uzavretím partnerstva medzi Apple a GT Advanced, a teda čo spôsobilo bankrot dodávateľa zafíru. Najnovšie dokumenty odhaľujú, že Apple pôvodne navrhol GT Advanced ponuku, ktorá vyzerala byť výhodnou a preto ju bez väčšieho premýšľania prijala. Apple chcel totiž pôvodne, aby mu GTAT predalo 2 600 pecí na výrobu zafírových  sklíčok pre budúce produkty.

Apple však postupne začal uplatňovať nekalú praktiku známu ako „Bait and Switch“ a postupne sa začal celý obchod obracať v jeho prospech. Apple po čase kompletne zmenil svoj názor a už nechcel kúpiť zafírové pece. Namiesto toho sa rozhodol, že požičia peniaze GTAT pod podmienkou, že GTAT za ne nakúpi pece a bude v nich vyrábať zafír pre Apple. Nakoniec už teda Apple nebol kupcom, stal sa z neho veriteľ, ktorý nielen, že nemusel kúpiť spomínané pece, ale dokonca ani nemusel kúpiť žiadny zafírový materiál, ktorý spoločnosť GT Advanced vyrobí. V tom istom období tiež Apple určil podmienku, že GT Advanced nesmie predať zafír nikomu na trhu spotrebnej elektroniky, a to ani v prípade, že by Apple odmietol kúpiť zafír od svojho dodávateľa. Za porušenie tejto podmienky by GT Advanced dostalo naozaj „mastnú“ pokutu a to spoločnosť nechcela.

Prečo však GT Advanced neustúpilo od takto nevýhodného obchodu? Spoločnosť vyjadrila obavy o svoju finančnú istotu a zdráhala sa partnerstva s Apple, no ten jej jednoducho povedal, aby nebola vystrašená a akceptovala zmluvu s tým, že takto to funguje aj u ostatných dodávateľov komponentov pre Apple a jeho iPhone.

GT-logo2011-pms
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.