Zavřít reklamu

iPhone 6 iconVšichni víme, že nová generace iPhonu přijde za několik dní, a to 9. září. Letošní rok 2014 nebyl vyjímkou, a tak se znovu dostala na povrch obrovská spousta informací. Už je tomu tradicí, že udržet tajemství je v dnešní době prakticky nemožné. I přesto všichni doufáme, že Apple nám všem na prezentaci vytře zrak a ukáže produkty, které znovu změní svět. Nezbývá nám ale nic jiného, než si prozatím počkat. Zde je alespoň pro zkrácení čekání výčet informací, které víme o iPhone 6. Všechny informace jsou ale neoficiální a nikým nepotvrzené.

Modely
Podle dostupných informací se očekává, že Apple stejně jako minulý rok představí 2 modely. Tak, jak tomu bylo u představení iPhone 5, se i tento rok zvedne úhlopříčka displeje. Krok to ale bude ještě markantnější než před tím, a to proto, že úhlopříčka nového iPhonu bude 4,7 palce. Toto se zdá být jistá informace, i díky různým videím, které ukazují iPhone 6 v celé své kráse. Různé zdroje se ale liší v tom, jestli Apple vydá další model s 5,5 palcovým displejem, kterým by Apple vstoupil do světa phabletů. Některé hovoří o tom, že Apple kvůli problémům ve výrobě posune vydání většího iPhonu na později, možná až na rok 2015, některé jsou si ale jisté, že k představení dojde ve stejný den, tedy 9. září. Tento model by se mohl jmenovat iPhone 6, iPhone 6L nebo iPhone Air.

iPhone 6 concept

Design a materiály
Zdá se, že Apple u těla iPhone 6 použije výhradně hliník, který budou pouze narušovat plastové pásky na horní a dolní části. Celkově půjde o mnohem kulatější a tenčí (tloušťka 6mm, či dokonce 5.5mm) design než tomu bylo u předešlých generací. Apple si tedy lehce vzpomněl na úplně první generaci iPhone, která též měla zaoblené hrany. Další změnou je pozice tlačítka na vzbuzení a zamknutí telefonu, a to z horní části na pravý bok telefonu. Jde o logickou změnu, jelikož bude díky větším rozměrům snadnější na tlačítko dosáhnout. Jinak vše zůstane při starém, na zadní části bude umístěno logo Apple (které by podle některých informací mohlo svítit, jak je tomu u Macbooků), na levém boku oblíbené tlačítko pro zapnutí tíchého režimu a tlačítka pro změnu hlasitosti. Čelní strana též zůstane stejná. Samozřejmostí je použití Touch ID. Jedinou změnou na zadní části by měl být fotopararát, který by tentokrát měl být vystouplý a ne v přímé línii s tělem, jak jsme na to zvyklí. Apple by měl představit 3 barvy iPhonu, a to Space Gray, Silver a Gold, tak jako u iPhone 5s.

O čem ale není jasno je to, jaké materiály se použijí u předního sklíčka. Na povrch se dostal přední panel iPhone 6 který skutečně byl ze safíru. Apple ale údajně má problém s výrobou, a tak se spekuluje, že safír použije jen u většího modelu. Další informace hovořily o tom, že se safír přece jenom dostane i na menší model, ale pouze u vybraných dražších modelů. U levnějších modelů by byla použita nová generace Gorilla Glass. Tato volba by byla logická, jednak kvůli problémům ve výrobě, ale i kvůli tomu, že safír je velice nákladná záležitost.

iPhone 6 concept

Paměť
Jak jsme vás informovali, tak by Apple stejně jako v minulých letech měl nabízet iPhone s 16GB variantou. Nedojde tedy k navýšení základní kapacity, jak se spekulovalo. Apple tedy nejspíš představí modely s 16GB, 32GB, 64GB a pro náročné s 128GB.

Fotoaparát
Těžko říct, jestli Apple zvedne počet megapixelů, jelikož se o tom spekulovalo před každou generací a ne jinak je tomu teď. Fotoaparát by tedy podle úniků měl mít buď 10 megapixelů, 13 megapixelů, nebo stávající hodnotu 8 megapixelů. Co je ale zajimavější je to, že by mohl být u iPhonu poprvé použit mechanismus OIS (Optical Image Stabilization) a také to, že by se mohla zmenšit clona f/2.2 na clonu f/1.8.

iPhone 6 concept

Baterie
Kapacita baterie se liší u většího a menšího modelu. iPhone s 4,7 palcovým displejem by měl obsahovat baterii o kapacitě 1810 mAh, zatímco větší, 5,5 palcový model, by měl obsahovat díky většímu tělu baterii o kapacitě 2 915 mAh. Hodnoty jsou to samozřejmě vyšší, než tomu bylo u předchozích generací, ale otázka je, jaký bude mít větší displej a rozlišení vliv na spotřebu baterie.

//

Rozlišení displeje
Rozlišení je opravdu záhada., Hodnota PPI, tedy pixelů na palec, se podle informací od různých analystů pohybuje od 280 PPI až do 461 PPI. Podle posledních zpráv by ale iPhone 6 měl mít rozlišení 1334×750, což by znamenalo, že se zachová hustota pixelů o 326 PPI. U větší varianty by se ale hustota měla razantně zvýšit, a to díky rozlišení 2208×1243 a hustotě pixelů o 461 PPI.

RAM
Ačkoli většina dražších mobilních telefonů už v sobě má 2GB RAM, či dokonce 3GB RAM, Apple se nejspíš rozhodl zůstat u 1GB RAM, stejně jako u iPhonu 5s. Tato hodnota nicméně neznamená, že plynulost systému bude horší než u konkurence, díky odladěnosti iOS. Apple by ale též mohl použít novou LPDDR4 RAM, která by zlepšila výkonost a spotřebu baterie. Tato nová technologie by navíc dobře spolupracovala s 64-bitovým procesorem.

iPhone 6 concept

Procesor
Je skoro jisté, že Apple představí a použije nový procesor A8. Ten by měl být znovu dvoujádrový, nikoli čtyřjádrový, jak se předpokládalo. Momentálně používaný procesor A7 je taktovaný na 1.3GHz, u A8 by ale mělo dojít ke změně až ke 2GHz, či dokonce až ke 2.6GHz.

NFC
Stejně jako se vždy spekuluje o zvýšení jader, či počtu megapixelů, se tento rok spekuluje o zasazení NFC technologie do iPhonu. Apple se této technologii bránil co se dalo, mimo jiné představením aplikace Passbook. Tentokrát to ale už opravdu vypadá, že iPhone 6 NFC čip nabídne a tím rapidně zvýší používanost a oblíbenost této technologie. Zdá se ale, že Apple použije speciální verzi čipu, tak, aby ji mohl použít například pro svůj vlastní platební systém.

LTE Advanced (LTE-A)
Zatímco předchozí generace v podobě modelů iPhone 5 a iPhone 5s podporovali LTE Cat 3, které umožní rychlost přenosu dat do 100 Mbps, tak iPhone 6 nabídne LTE Cat 4, které umožní až rychlost přenosu dat do 150 Mbps. Díky tomu iPhone nabídne standard LTE Advanced.

iPhone 6 concept

Senzory
iPhone 6 nabídne nově také barometr a snímače tlaku vzduchu. Snímače budou měřit výšku, tlak vzduchu, teplotu, vlhkost a další hodnoty.

Dostupnost
Od představení iPhonu 4s se Apple držel tradice zahájení prodeje druhý pátek po představení telefonu. Ne jinak by tomu mělo být letos, s tím, že druhý pátek připadá na 19. září. Těžko říct, přesně v jakých zemích se iPhone 6 začne v tento den prodávat, jistotou ale je, že Česká republika a Slovensko v těchto zemích nebude.

Cena
A nakonec možná to nejnepříjemnější překvapení. Cena iPhone 6 se oproti přechozímu modelu nejspíš zvýší, a to ne o málo. Nejlevnější 4.7 palcový model má vyjít na 799 dolarů, což je o 150 dolarů více, než u základního modelu 5s. Další varianty se budou moci pořídit od 899 a 999 dolarů. Cena většího 5.5 palcového modelu má vyjít u základní verze na 949 dolarů a u dalších dvou verzí na 1049 dolarů a 1149 dolarů.

//

iPhone 6 concept

Dnes nejčtenější

.