Zavřít reklamu

iphone-displayUž nejaký čas môžeme počúvať o tom, že Apple experimentuje s technológiou hmatovej odozvy u dotykových displejov. Ide pritom o technológiu, ktorú už nejaký čas môžeme nachádzať u konkurenčných zariadení, predovšetkým potom u smartfónov Samsung, kde telefón zavibruje vždy, keď sa človek dotkne niektorého tlačítka na obrazovke, prípadne začne písať po dotykovej klávesnici.

Pochopiteľne, technológia pokročila vpred a podľa špekulácií by ju mal tento rok použiť aj Apple, ktorý by ju mal predstaviť ako súčasť nového iPhone 6. Záujem o technológiu ešte neopadol a najnovšie to dokazuje nový patent spoločnosti Apple, ktorý opisuje, ako by mohol Apple skryť akékoľvek fyzické tlačidlá pod displej, zatiaľ čo ten by bol ohnutý. Kľúčovým prvkom displeju by však bola jeho ohybnosť, pričom tá by bola zužitkovaná pri stláčaní tlačidiel pod displejom. Totiž človek by v takomto prípade musel stlačiť časť obrazovky, pod ktorou sa nachádza fyzické tlačidlo, čím by došlo k ohnutiu displeja v danej oblasti a zároveň k stlačeniu tlačidla pod ním. Aby bolo možné potvrdiť, že človek stlačil tlačidlo, využívala by sa tiež technológia hmatovej odozvy a telefón by zavibroval v oblasti stlačeného tlačidla.

Alternatívne riešenie by bolo, že by sa pod displejom nachádzala vrstva „štvorčekov“, ktoré by sa mohli vysunúť v prípade, že sa na displeji zjaví klávesnica. Klávesy na obrazovke by tak nadobudli 3D dojem a tiež by pri stláčaní poskytovali hmatovú odozvu v podobe už zmieňovaného vibrovania. Technológia popisovaná v patente síce môže znieť zaujímavo, no už teraz môžeme povedať, že ide o hudbu ďalekej budúcnosti, ak sa ju Apple vôbec rozhodne niekedy použiť. Spoločnosť si totiž veľakrát patentuje veci, ktoré nikdy nepoužije, pričom niekoľko patentov súvisí aj s často kritizovanou výdržou batérie.

Apple flexible display with haptic feedback
Apple flexible display with haptic feedback
Apple flexible display with haptic feedback
*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.