Zavřít reklamu

Command KeySusan Kare dokázala vo svojom živote niečo nevídané. Prakticky celú svoju kariéru vybudovala na tom, že navrhla ikonky a grafické prvky pre prvý Macintosh. Čiernobiele obrázky s rozmermi 16 × 16 alebo 32 × 32 pixelov sa stali neoddeliteľnou súčasťou systému Mac OS a aj po 30 rokoch môžeme časť z nich vidieť na obrazovkách najmodernejších Macov so systémom OS X Mavericks alebo iným. Ako tvrdí ona sama, ani ona pred 30 rokmi nečakala, aký úspech budú mať jej ikonky, a tak je zaujímavé, keď môžeme vidieť rozhovor s osobnosťou, ktorej sa niečo takéto skutočne podarilo.

Kareová sa najnovšie zúčastnila konferencie EG Conference, na ktorej odhalila čo-to z vývoja spomínaných ikoniek. Behom svojej prezentácie odhalila, že k svojej práci sa dostala šťastnou náhodou pri tom, ako behom prvého pracovného pohovoru nakreslila pár ikoniek na štvorčekovaný papier. Prekvapivo sa práve ikonky z tohto prvého pracovného pohovoru stali súčasťou samotného systému, čo len potvrdzuje, ako veľmi sa Applu jej ikonky páčili. Tieto ikonky očividne spĺňali podmienku, ktorou bolo vytvoriť operačný systém tak intuitívny, že nebude vyžadovať žiadny manuál a užívatelia sa ho naučia ovládať prakticky tak rýchlo ako arkádovú hru.

Na konferencii tiež bol odhalený vznik ikonky ⌘ a rovnakého tlačítka na klávesnici pre Macintosh a všetky budúce počítače Mac. Klávesnica vznikla jednoducho ako náhrada za logo Apple, ktoré spoločnosť využívala v prvých prototypoch a ktoré sa už viac ako 30 rokov nachádza v ľavom hornom rohu obrazovky. Toto logo sa pôvodne nachádzalo na klávesnici a slúžilo ako Command alebo inak CMD. Tímu to spočiatku nevadilo a nerobilo to problém až do momentu, než systém začal testovať Steve Jobs. Ten si pochopiteľne prezrel všetky ponuky v hornom menu a práve tam si všimol, že tých log Applu je jednoducho priveľa. A ako už pri Stevovi bolo zvykom, upozornil na to výkrikom: „Je tu priveľa log Apple! Používaš naše logo nadarmo!“. Susan Kare preto vzala do ruky slovník symbolov a v ňom našla symbol, ktorý bol tak neznámy, až sa stal úspešným. Znak ⌘ bol využívaný len minimálne a svoje uplatnenie si našiel hlavne na táboriskách vo Švédsku.

Dnes nejčtenější

.