Zavřít reklamu

V týchto dňoch som po piatich rokoch vybral SIM kartu z jablčného telefónu a vložil ju do konkurenčnej vlajkovej lode Samsungu, Galaxy S5. Že sa jedná o inú užívateľskú skúsenosť, je samozrejmé, no Samsung a Apple spája niekoľko vecí. Tým teraz nemyslím súdne spory ani to, že všetky kľúčové komponenty pre iPhone vyrába Samsung. Myslím skôr ponuku aplikácií, ktoré využívam na oboch platformách a aj keby som definítívne prešiel na Android, nemám čo stratiť. Žijeme totiž v dobe, kedy je všetko potrebné prepojené cloudom a prihlasovacími údajmi.

To som si uvedomil práve v teraz, keď už som používateľom služby Google Play Music. Jednou z prvých vecí, ktoré mi doslova vyrazili dych, boli extrémne nízke ceny albumov v porovnaní s iTunes. Rád počúvam trance a včera som zrovna naďabil na staršiu kompiláciu Magik Three (Far From Earth) od svetoznámeho holandského DJ Tiesta. Pretože sa kompilácia už dlhší čas nachádza v mojom Wish Liste v iTunes, mal som v pláne si ju jedného dňa kúpiť. No namiesto toho, aby som si ju kúpil v iTunes, som si ju kúpil u konkurencie. Prečo? Pretože konkurencia mi predala celý album takmer za tretinu ceny, než za akú by mi ju predal Apple. Zatiaľ čo v iTunes tento album stojí 8,99€, v Google Play som ju našiel iba za 3,49€, čo je v obchode od Google celkom bežná cena za niektoré hudobné albumy od mnohých interpretov. No stretnete sa tu aj s albumami, ktoré sú drahšie a niektoré z nich dokonca stoja rovnakú čiastku ako v iTunes Music Store. Napríklad Hybrid Theory od Linkin Parku – ten stojí v oboch obchodoch 5,99€ v základnej verzii. U iných albumov sa však jedná o rozdiel zhruba 1,50€ v prospech Google Play.

Nielen, že som si kúpil hudbu za lacnejšie, ale vďaka cloudu mám hudbu vždy pri sebe a môžem ju počúvať nielen na Galaxy, ale tiež na iPhone a na počítači. Teda, nielen počúvať, ale tiež si ju môžem stiahnuť pre offline počúvanie. Na počítači je to však obmedzené a jednotlivé skladby si môžete na svoj počítač stiahnuť priamo iba dvakrát. Ak sa rozhodnete stiahnuť si celý album, Google vám ho zabalí do .ZIP archívu, v ktorom sa už dané skladby nachádzajú. Samozrejme všetko má svoje muchy a hudbu, ktorú si zakúpite v Google Play Music, získavate vo formáte MP3. Na druhú stranu sa ale jedná o skladby s bitovou frekvenciou 320 kbps. Samotná služba od vás už pri prvom spustení žiada, aby ste k nej pripojili kreditnú kartu. Toto je síce niečo, čo nemusí byť zrovna každému lahodiť, no konieckoncov túto kartu potom máte prepojenú s Google Wallet a viete ju využívať na vykonávanie bezkontaktných platieb.

google play galaxy s5
google play galaxy s5

Dnes nejčtenější

.