Zavřít reklamu

Aj tento rok Apple zahájil konferenčný hovor s investormi a ako už býva zvykom, množstvo otázok sa týka telefónu iPhone. Práve iPhone je totiž produktom, ktorý zaujíma množstvo ľudí, keďže sa jedná o najpredávanejší produkt spoločnosti Apple v súčasnosti a spoločnosť s ním spravila niekoľko nečakaných krokov. Príkladom takého kroku môže byť napríklad predstavenie iPhone 5c, no v súčasnosti sa zaň považuje predstavenie 4.7- a 5.5-palcových modelov iPhone. Existenciu týchto zariadení dnes nie je možné potvrdiť a dozvieme sa o nich pravdepodobne až v septembri/září tohto roku.

Jedna z prvých otázok sa týkala ceny produktu. Novšie tvrdenia vravia o tom, že Apple v záujme zachovania súčasnej marže bude musieť zvýšiť cenu telefónu o 100 dolárov, čo sa odrazí na predajnej cene telefónu iPhone 6 na kontrakt a aj bez kontraktu. Nový iPhone by tak podľa špekulácií mohol stáť 800 dolárov bez zmluvy alebo 300 dolárov s dvojročnou zmluvou v základnej verzii. Tim Cook na túto otázku odpovedal, že Apple verí, že produkty by mali mať adekvátnu cenu voči tomu, čo ponúkajú. Finálna cena produktu sa určuje až s blížiacim sa dátumom jeho ohlásenia.

Investori tiež poukázali na to, že tento štvrťrok bol zaznamenaný najväčší pokles v hrubej marži na iPhone, čo v tomto prípade predstavuje 41 dolárov. Tim Cook tvrdí, že tento pokles bol zapríčinený obrovskou popularitou iPhone 4s vo svete. Práve ten sa stal obrovským hitom na rozvojom trhu a z polovice sa podieľa na poklese hrubej marže. Druhým hlavným dôvodom poklesu je vek jednotlivých produktov. Čím dávnejšie bol produkt ohlásený, tým je marža nižšia. Samotný iPhone 4s sa stal v Číne veľkým hitom, keďže až 85% všetkých tamojších užívateľov, ktorí si ho kúpili, sú prvými majiteľmi telefónu iPhone. O nič horšie sa však nedarilo ani telefónu iPhone 5c. Ako uviedol Tim Cook, až 69% všetkých zákazníkov, ktorí si kúpili iPhone 5c v Číne, ho vlastnia ako svoj prvý iPhone. 60% všetkých užívateľov iPhone 5c prestúpilo z Androidu, zatiaľ čo v prípade iPhone 4s išlo o 62%.

Práve ten je hitom na rozvojovom trhu a až 85% zákazníkov z Číny, ktorí si ho kúpili, sú prvými majiteľmi iPhone. Na predajoch sa významne podieľa uzavretie dohody s operátorom China Mobile, ktorý je najväčším mobilným operátorom na svete s viac ako 700 miliónmi aktívnych užívateľov. Celkovo zaznamenal Apple zisk z iPhone v Číne vo výške 9,8 miliardy amerických dolárov. Nesmieme zabudnúť ani na to, že Apple začal znovu predávať iPhone 4. Jeho predaje však nie sú také významné, že by Apple mal venovať tomuto telefónu väčšiu pozornosť, keďže rast sa pohyboval na úrovni jednotlivých číslic. Tim Cook tiež odhalil, že Apple dokáže zarábať z iPhone aj napriek tomu, že si ľudia kupujú väčšinou vstupné modely, než aby zaplatili za najnovší model. Dôkazom je napríklad iPhone 4s a jeho silné predaje v tomto štvrťroku. Z globálneho hľadiska si totiž až 80% nových užívateľov iPhone vybralo práve iPhone 4s.

features_camera_recognition

Dnes nejčtenější

.