Zavřít reklamu

Magazín Billboard priniesol ďalšie informácie o novom smere, ktorým sa bude vyvíjať služba iTunes. Zdroje pre magazín odhalili, že Apple pripravuje tú najdramatickejšiu zmenu v iTunes Music Store za posledných 10 rokov, čím chce vyriešiť problémy s nízkym záujmom o službu iTunes Radio. Apple spustil túto službu v septembri/září minulého roku, no za ten čas táto služba nezískala dostatočnú popularitu a hudobné vydavateľstvá ostali štatistikami služby sklamané. Čo však môžeme čakať od iTunes v budúcich rokoch.

Apple chce zvýšiť predaje hudby cez svoj obchod, keďže predaje klesli prvýkrát, odkedy bol obchod iTunes Music Store spustený. Obchod iTunes Store je pritom z hľadiska predaja skladieb v dominantnom postavení, keďže predaje iTunes Store tvoria až 90% všetkých digitálnych nákupov hudby v USA. Naopak z hľadiska streamovacích služieb je iTunes Radio prakticky neznáme. Spoločnosť preto zvažuje rôzne kroky, ktorými chce situáciu zachrániť a zabezpečiť, aby predaje cez túto službu rástli aj naďalej. Za hlavný dôvod poklesu sa pritom považujú internetové streamovacie služby, ktoré sú mnohokrát bezplatné a užívateľom ponúkajú možnosť počúvať legálne tú hudbu, ktorú chcú počúvať oni. Existuje viacero možností, čo spoločnosť spraví. Prvou možnosťou je, že Apple rozšíri funkcie svojej služby iTunes Radio o nové on-demand funkcie.

Ďalším riešením je, že by Apple umožnil nakupovať skladby aj cez internet a to tak, že napríklad na Facebooku by sa objavilo vyskakovacie okno s možnosťou stiahnuť skladbu. Zdroje tvrdia, že práve forma vyskakovacieho okna, vďaka ktorej by ľudia nemuseli mať nainštalovanú aplikáciu iTunes, je riešením, ktoré Apple preferuje najviac zo všetkých spomínaných. Jedným z možných riešení je aj aplikácia iTunes pre Android, čo však nie je možné v tejto chvíli potvrdiť. Nemusí sa však jednať o nereálnu vec, keďže Tim Cook v minulosti potvrdil, že Applu by nevadilo vyvíjanie aplikácií pre Android, ak by to dávalo zmysel.

Jedným z riešení, ktoré však Apple vykoná tento rok, je vytvorenie samostatnej iTunes Radio aplikácie pre iOS 8. Práve táto aplikácia zvýši povedomie o službe, keďže dnes sa iTunes Radio ukrýva v ponuke aplikácie Hudba, vďaka čomu nemá toľko priestoru pre prezentovanie. Aplikácia sa mala pritom objaviť už v systéme iOS 6, ale kvôli rokovaniam s hudobnými vydavateľstvami sa odhalenie služby posunulo o rok. Istý manažér, ktorý je oboznámený so situáciou okolo iTunes Radio, odhalil, že služba vôbec nevyriešila problém s iTunes Radio. Ľudia síce kupujú skladby vďaka tejto službe, avšak predaje sa pohybujú v jednociferných číslach. Manažér očakáva, že iTunes Store bude v priebehu najbližších 3 alebo 5 rokov vyzerať úplne inak, než v súčasnosti.

iTunes_radio_app
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.