Zavřít reklamu

Spoločnosť Apple by mala na konci tohto roku predstaviť svoje inteligentné hodinky iWatch, ktoré by sa mimo iného mali zamerať aj na fitnes funkcie. Práve kvôli tomu pripravuje Apple novú iOS 8 aplikáciu s označením Healthbook, ktorá by dokázala sledovať cukor v krvi. Lenže ako to vyzerá, hlásenie bolo okorenené a podľa najnovších správ by sme v prvej generácii iWatch rozhodne nemali čakať snímač cukru v krvi. Dôvod je ten, že táto technológia dnes ešte nie je riadne pripravená.

Apple by pritom mal merať cukor v krvi bez toho, aby musel napadnúť telo človeka. Práve na takomto princípe funguje zariadenie HG1-c od spoločnosti C8 Mediasensors, no ani toto zariadenie nie je zrovna najmenšie. Jedná sa totiž o pás, ktorý si musí človek omotať okolo svojho trupu, pričom tento doplnok je podstatne väčší než hodinky iWatch. Zariadenie monitorovalo cukor v krvi tým spôsobom, že vyslalo cez kožu svetelný lúč, ktorý rozrušil molekuly cukru a rozvibroval ich. Optický senzor následne analyzoval svetlo, ktoré sa odrazilo od molekúl a na jeho základe odhadol úroveň cukru v krvi.

Technológia je síce inovatívna, ale nie je schopná fungovať v tak malom zariadení, akým budú hodinky iWatch. Technológia v tej dobe vyžadovala obrovskú sadu batérií, ktorá by jej umožnila pracovať. Práve to je celkom veľký problém v prípade hodiniek iWatch, keďže Apple má ešte aj teraz problém s výdržou batérie. Chcel by totiž dosiahnuť výdrž 5 dní na jedno nabitie, to jej však súčasné rozmery a použité technológie neumožnia. Integrovanie snímaču cukru by teda malo veľký vplyv na výdrž batérie u iWatch. Rovnako sa vyžadovalo, aby sa človek natrel gélom predtým, než snímač uvedie do prevádzky.

Apple preto najal expertov a vedcov z tejto spoločnosti, aby sa pokúsili rozvinúť svoju technológiu tak, aby sa dokázala zmestiť aj do tak malého zariadenia, akým sú iWatch a aby fungovala. Práve to je celkom problematické a vzhľadom k ťažkostiam je možné, že sa technológia objaví najskôr v druhej alebo tretej generácii iWatch, ktorú Apple predstaví o rok. Navyše, ak by Apple aj mal technológiu pripravenú, musel by na ňu získať povolenie od FDA, čo môže trvať až 18 mesiacov od podania žiadosti. Súčasne so žiadosťou o povolenie predaja sa bude musieť preukázať obsiahlymi klinickými štúdiami a dokumentáciami, vďaka čomu môžeme hodinky s meračom cukru v krvi očakávať až o 2 či 3 roky.

toddham_iwatch_all
*Zdroj: NetworkWorld

Dnes nejčtenější

.