Zavřít reklamu

Apple dnes získal nový patent na technológiu, ktorá súvisí so zdravím. Podľa toho, čo v patente popisuje Apple, by sa technológie na sledovanie fitnes aktivity nemuseli nachádzať len v iWatch, ale aj v slúchadlách. Mohlo by sa pritom jednať o hocijaké slúchadlá, bez ohľadu na ich rozmery. Slúchadlá by mali v sebe zabudovaný akcelerometer, gyroskop a pohybové senzory, vďaka čomu by vedeli sledovať fyzickú aktivitu presne tak, ako to dnes dokáže napríklad Nike+ Fuel Band.

Inteligentné slúchadlá by predstavovali ďalšiu revolúciu, ak ide o zjednodušovanie. Používatelia iPhone by už nemuseli používať Bluetooth senzory od výrobcov tretích strán, ale vystačili by si so slúchadlami. Tie by dokázali odoslať informácie o rýchlosti a vzdialenosti priamo do iPhone. Dáta by sa odosielali do telefónu pravdepodobne cez 3,5-milimetrový jack, čím by sa odstránila potreba pripojiť slúchadlá aj prostredníctvom Bluetooth. Pohybové senzory by si v prípade slúchadiel našli aj ďalšie uplatnenie. Okrem toho, že by sledovali telesnú aktivitu, by ľudia dokázali ovládať hudbu s pomocou gest hlavou. Apple pritom popisuje, že systém by dokázal zaznamenať napríklad pohyb hlavy doľava, doprava, dozadu a dopredu, alebo dokonca otáčanie hlavy.

Patent našťastie popisuje aj to, že slúchadlá by vedeli určiť, či sa jednalo o úmyselný pohyb hlavou alebo sa jednalo iba o typický pohyb. To je v tomto prípade celkom užitočné, keďže zrejme nikomu by sa nepáčilo, že pri pozretí sa na hodinky by iPhone preskočil prehrávanú skladbu alebo zvýšil hlasitosť. Aj keď Apple s vysokou pravdepodobnosťou nepoužije túto technológiu, získavame prehľad nad tým, že sa Apple skutočne sústredí na výrobu zariadení, ktoré merajú fyzickú aktivitu. Samotný patent si Apple nechal zaregistrovať už v roku 2008, rok po predstavení prvého iPhone. Znamená to teda, že iWatch môžu skutočne patriť k projektom, o ktorých vedel aj Steve Jobs.

sluchatka
*Zdroj: FreePatentsOnline

Dnes nejčtenější

.