Zavřít reklamu

Server 9to5mac.com, který již v minulosti ukázal, že své informace zakládá na zdrojích blízkých společnosti Apple, nyní přichází s novou informací o aplikace Healthbook, kterou Apple připravuje pro nový operační systém iOS 8. Nová verze iOS by se měla dle očekávání opět představit na letošním WWDC, kdy Apple ukáže nejen novou verzi mobilního operačního systému, ale také novou verzi operačního systému pro počítače Mac. Hned na úvod bych rád dodal, že pokud se bude aplikace týkat hodinek iWatch, jak se dále dozvíte a bude nabízet nějaké funkce závislé na čidle v iPhone 6, pak ji Apple nemusí představit současně s iOS 8, aby neodhalil novinky dříve, než budou k dispozici. Je totiž zřejmé, že společnost představí na WWDC v červnu software, ale hardware, tedy minimálně toho mobilního se dočkáme až na podzim letošního roku.

Aplikace Healthbook bude podle 9to5mac.com předinstalovanou aplikací v iOS 8 a jejím cílem je shromažďovat a organizovat data týkající se zdraví a fitness statistik uživatelů z nového procesoru Apple M7, který je v současné době k dispozici v iPhone 5s, iPad mini s Retina displejem a iPad Air. Rovno use samozřejmě nabízí také možnost použít tuto aplikaci pro sbírání dat z hodinek iWatch, což by do jisté míry dávalo smysl, ovšem hodinky zatím Apple nepředstavil a tak se jedná o pouhé spekulace. Podle 9to5mac.com dokáže aplikace Healthbook měřit data jako je krevní tlak, hydratace, srdeční frekvence, hladina glukózy a mnoho dalšího. Problém je v tom, že pro tyto data v současné době nemá Apple žádné senzory, díky kterým by je mohl získat.

Uživatelům se Healthbook postará také o připomenutí požití léků nebo je upozorní na chystanou návštěvu lékaře, případně návštěvu lékaře v případě nutnosti rovnou doporučí. Celá aplikace jde však až tak daleko, že pokud lékař předepíše pacientovy nějaké léky, které si má pacient brát pouze když se mu změní nějaká hodnota nebo se necítí dobře, jako je tomu například u nitroglycerinu ve spreji, který používají pacienty se srdečními potížemi, aplikace sama vyhodnotí na základě získaných dat, že nyní je nutné lék použít. Aplikace mimo jiné také naznačuje, že pokud bude uživatel používat iWatch, bude pro něho téměř nutné mít také iPhone, protože data, která aplikace sbírá nebude možné získat jinak než z hodinek iWatch.

Pokud Apple aplikaci skutečně chystá a znovu připomínám, že 9to5mac má většinou pravdivé informace, pak je vidět, jak velký důraz bude Apple v letošním roce na nová čidla a nové systémy ať již v iPhone 6 nebo iWatch klást. Přece jen Apple nevytváří vlastní aplikace kvůli každé novince, kterou přidá do nového zařízení a od původního iPhone z roku 2007 se nám na displeji nového iPhone objevilo do současnosti jen velmi málo nových ikonek. Co se týká samotného vzhledu aplikace, ten podle 9to5mac vychází ze vzhledu Passbook, ovšem jen do jisté míry. Aplikace nabízí „karty“ na kterých jsou zobrazena jednotlivá data. Mezi kartami je možné rychle a snadno přepínat, zřejmě tak jako je tomu například u cover flow. Existuje také karta, která všechna data sjednocuje. Ikona aplikace je pak v současné době taktéž podobná Passbook, ovšem jsou na ni vyobrazeny také grafy, které odkazují na smysl aplikace.

toddham_iwatch_all

*Koncept hodinek iWatch podle Todda Hamiltona

Dnes nejčtenější

.