Zavřít reklamu

Spoločnosť Imagination Technologies oznámila novú sériu grafických čipov PowerVR, ktoré ponúkajú ešte vyšší grafický výkon ako čip obsiahnutý v procesoroch Apple A7. Nová séria grafických procesorov Series6XT prináša až o 50% vyšší výkon ako verzia dostupná v posledných produktoch, pričom spoločnosť upozorňuje aj na výrazný nárast v gigaflopoch, čo je poznať jednak u GFlops/mm2 aj GFlops/mW.

Procesor Apple A7 obsahuje štvorjadrový grafický čip G6430, a je možné, že práve budúcoročná generácia iOS zariadení s procesorom A9 ponúkne nový čip zo série 6XT, PowerVR GX6450. Materská spoločnosť totiž naznačila, že tento grafický čip bude pre spotrebné využitie dostupný až v druhej polovici roku 2015, pričom tento čip ponúkne aj podporu pre OpenGL ES 3.0, OpenCL 1.x a DirectX 10. K dispozícii je aj séria čipov Series6XE, ktorá sa odlišuje podporou pre DirectX 9.3.

Séria grafických čipov Series6XT prichádza dva roky po ohlásení staršieho Series6, ktorý spoločnosť Imagination predstavila na veľtrhu CES 2012. Grafické čipy zo série Series6 sa však do konzumných zariadení dostali len pred pol rokom a tak je čakacia doba na novú grafiku pomerne adekvátna. Šanca, že sa aj v budúcnosti dočkáme grafických procesorov PowerVR v iOS zariadeniach, je pomerne vysoká, keďže spoločnosť ich používala už v prvom modeli iPhone v roku 2007. Navyše je Apple primárnym investorom spoločnosti, keďže už v roku 2009 jeho podiel predstavoval takmer 10%.

powervr_series6xt_roadmap
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.