Zavřít reklamu

Je tomu již více než 13 měsíců od chvíle, kdy Apple šokoval všechny své fanoušky, když oznámil, že jej opouští jeden z dlouholetých zaměstnanců, které si Steve Jobs přivedl ze společnosti NeXT do Applu. Řeč je samozřejmě o Scottu Forstallovi. I když jeho odchod okomentoval v oficiální otevřeném dopise sám Tim Cook, neuvedl důvody proč Apple opouští, později však na tiskové konferenci Applu u příležitosti oznámení finančních výsledků z odpovědí na otázky novinářů vyplynulo, že Forstall nedokázal být plnohodnotným členem týmu, co se jeho chování týká a dlouhou dobu se v Applu držel především jako chráněnec samotného Steva Jobse.

Jeho vztah s ostatními top manažery Applu však nikdy nebyl zrovna nejlepší. Poslední kapkou pak měl být problém s vydáním Apple Maps, které se na světlo světa dostaly bez označení Beta, i když tak zejména v prvních měsících skutečně vypadaly. Scott pak později údajně odmítl podepsat oficiální omluvu Tima Cooka zákazníkům, právě za problémy s Apple Maps a byl ze společnosti vyhozen.

Scott Forstall nakonec opustil Apple až dva měsíce po oficiálním oznámení jeho odchodu, tak jak bylo avizováno, totiž do konce roku 2012 ještě sloužil jako poradce Tima Cooka a pracovní poměr skončil až 31. 12. 2012. Po jedenácti měsících bez práce Scott cestuje po celém světě, nejvíce pak po Jižní Africe a Itálii, kde vyhledává příležitosti, u kterých se může uplatnit jako filantrop a zajímá se také o chudobu ve světě a dodržování lidských práv zejména v zemích třetího světa. Mimo to však Scott nezanevřel ani na IT business a snaží se být poradcem začínajících startupů, ve kterých slouží nejen jako mentor a poradce, ale samozřejmě také jako člověk s neuvěřitelným množstvím kontaktů. Scott je tedy tím, který otevírá dveře, ale není portýr. Informace o současném životě Forstalla přinesl server The Information (přes businessinsider.com), pro který napsal Amir Afrati článek o technologických osobnostech, které nejsou aktuálně zaměstnanci žádné společnosti.

Zajímavé je, že i když by ani Scottovi vnoučata nemuseli nikdy chodit do práce, odhaduje Afrati, že se Scott neupíše žádnému startupu, ale naopak stejně jako Steve Jobs poté co byl vyhozen z Applu, založí vlastní společnost. Forstall působil v Applu jako šéf divize iOS a je tak možné, že se bude jeho nová společnost zaměřovat na vývoj mobilního software nebo rovnou mobilního operačního systému. Přece jen má Forstall dostatek zkušeností, kontaktů i financí na to, aby se mohl pustit do skutečně ambiciózních plánů.

forstall-vs

Dnes nejčtenější

.