Zavřít reklamu

Server 9to5mac získal od početných zdrojov informácie, že tajomná funkcia iBeacon, ktorú Apple len matne spomenul na WWDC 2013, bude čoskoro súčasťou inovovaných obchodov Apple Store. Funkcia sa dá prirovnať k odpovedi na NFC, ktorá dokáže prakticky to isté za pomoci Bluetooth LE. Technológia je samozrejme úsporná a okrem podmienky, že zákazníci musia mať zapnutý Bluetooth, musia si nainštalovať aplikáciu Apple Store na svoj iPhone. Práve z toho dôvodu Apple už teraz pripravuje aktualizáciu, ktorú vypustí súčasne s uvedením iBeacon systému do obehu vo svojich obchodoch na území USA.

Táto nová technológia umožní, že zákazníci po priblížení sa k určitému produktu dostanú na svojom iPhone upozornenie o tom, že si na svojom iPhone môžu prehliadnuť detaily a cenu produktu. Vo výsledku by mal tento krok urýchliť nákupnú skúsenosť v amerických obchodoch Apple Store, ktoré ako prvé túto technológiu získajú. Či sa technológia dostane neskôr aj do obchodov Apple Retail Store v iných krajinách sveta, zatiaľ nie je známe. Vysielače iBeacon sa majú už v nasledujúcich dňoch objaviť na pultoch, do prevádzky však vstúpia o niekoľko týždňov. Zatiaľ čo už dnes sa v amerických obchodoch Apple Store nachádzajú „Smart Signs“, iPady s informáciami a cenami Mac a iOS zariadení, iBeacon by mali slúžiť predovšetkým pri snahe o zobrazenie detailov k doplnkom, ako aj k dodatočným informáciám. Pretože sa v obchodoch Apple Store konajú rôzne workshopy, Apple by pomocou iBeacon systému mohol zákazníkov informovať o obsahu ďalšieho workshopu.

iphone-applestore

iBeacon využívajú šetrnú technológiu Bluetooth LE, teda Bluetooth 4.0, ktorú podporuje len iPhone 4S a všetky novšie zariadenia so systémom iOS 7. Pretože Bluetooth budú s vysokou pravdepodobnosťou využívať aj hodinky iWatch, existuje šanca, že iBeacon bude v budúcnosti prepojený práve s inteligentnými hodinkami, vďaka čomu by mohli používatelia získavať informácie o produktoch priamo na hodinkách, bez potreby vytiahnuť telefón z vrecka. Kvôli prepojeniu s iPhone by navyše mohli používatelia realizovať svoje nákupy priamo na iWatch, teda by skutočne došlo k realizovaniu vízie „plynulej nákupnej skúsenosti“ v obchodoch Apple Store. Používatelia si však môžu kedykoľvek zvoliť, aby aplikácia neposielala žiadne iBeacon hlásenia, Apple teda nikoho nenúti jeho novú vymoženosť používať.

Ale technológia iBeacon nebude slúžiť len pre zákazníkov. Zdroje pre 9to5mac uvádzajú, že Apple berie do úvahy aj ten prípad, že by mohli pracovníci Genius Bar rýchlo hľadať zákazníkov, s ktorými majú dohodnuté stretnutie a nachádzajú sa v obchodoch. Ďalšie potenciálne využitie by mohlo byť zobrazovanie reklám. Nejednalo by sa však o akékoľvek reklamy, ale Apple by prevažne informoval zákazníkov o zľavách na určitý tovar. Okrem toho Apple vyvíja pokročilú verziu Apple Maps so schopnosťou rozpoznávať interiéry, čo by v kombinácii s iBeacon predstavovalo ďalšie využitie pokročilých technológií.

Apple-iWatch-01-640x360
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.