Zavřít reklamu

To o čem se dlouhé roky spekulovalo se stalo skutečností a společnost Microsoft společně s Nokií dnes oficiálně oznámili akvizici. Softwarový gigant z USA založený Billem Gatesem koupí mobilní divizi Finské Nokie za 5,44 miliard eur. Microsoft je již dva roky partnerem Nokia a řada Lumia je vybavena právě operačním systémem Windows Phone, na jehož recenzi se můžete podívat přímo zde.

Obchod byl očekávaný v podstatě již od zahájení spolupráce obou gigantů, ovšem několik výroků odcházejícího CEO společnosti Steva Ballmera vždy tyto domněnky vyvrátilo. Ten totiž odmítal odkup Nokie a uváděl vždy, že je Microsoft pouze softwarovým partnerem pro Nokii. Zajímavostí je, že zakladatel Microsoftu Bill Gates v minulosti uvedl, že vstup Microsoftu na trh mobilních zařízení nebyl příliš šťastný. Nyní se tedy Microsoft stává majitelem mobilní divizie Nokie a bude muset plně spoléhat na její technologie. Sama Nokia má přitom v poslední době obrovské problém s tím, že nedokázala zareagovat na nástup chytrých mobilních telefonů a tabletů.

„Je to osamělý krok do budoucna – získají na něm zaměstnanci, akcionáři i zákazníci obou společností,“ znějí slova ještě stále CEO Microsoftu Steva Ballmera. Ten však v příštích dvanácti měsících odchází ze své pozice a nákup Nokie se tak stane pravděpodobně jeho poslední větší akvizicí v roli CEO společnosti Microsoft. Z čela společnosti Microsoft zároveň odchází její CEO Steve Ballmer, kterého dočasně nahradí předseda představenstva Risto Siilasmaa, ovšem jen do chvíle, než se najde nový CEO, který mobilní divizi Nokia povede.

Nokia jako taková se bez své mobilní divize bude soustředit na zařízení a služby v oblasti telekomunikačních sití, což současné vedení považuje za nejlepší cestu pro společnost, i pro její akcionáře.  Finská Nokia přitom minulý měsíc dokončila koupi 50% podílu nemeckého knglomerátu Siemens, který proměnila ve společnost Nokia Siemens Networks, zkráceně NSN. Koupě podílu v Siemens přitom Nokii stála 1,7 miliardy Eur.

microsoft_nokia

Dnes nejčtenější

.