Zavřít reklamu

Počítačové sestavy a notebooky čtvrtého největšího výrobce na světě již nebudou svým uživatelům nabízet Thunderbolt porty. Rozhraní vycházející z původního projektu společnosti Intel a Apple s označením LightPeak podle společnosti Acer prohrává souboj s USB 3.0. Podle Aceru je USB 3.0 ideální alternativou k Thunderbolt portu s tou výhodou, že na rozdíl od něj je podporováno téměř každým výrobcem příslušenství na světě, má nižší cenu a lze pomocí něj nabíjet telefony nebo tablety připojené k počítači.

Acer tedy již do žádného nového počítače nebude instalovat Thunderbolt port a uživatele mají k dispozici pouze USB 3.0. Největším propagátorem a také vůbec první společností na světě která přinesla na trh Thunderbolt porty byl Apple. Ten se taktéž podílel na samotném vývoji technologie společně s Intelem a v letošním roce u nového Mac Pro představil druhou generaci Thunderbolt portu, který nabízí oproti původní rychlosti 10Gbit/s dvojnásobek. Ovšem i samotný Apple si je vědom toho, že trh nepřijal Thunderbolt port jako plnohodnotnou náhradu za USB a tak jeho počítače nově nabízí nejen Thunderbolt, ale také USB 3.0 porty.

Problém Thunderboltu je především v ceně samotných kabelů, které musí mít obě koncovky aktivní, díky čemuž je jeho cena u dvou metrové varianty 800Kč. Bohužel pro výrobce kteří jsou trhem nuceni co nejvíce snižovat cenu svých produktů je nereálné, aby například k pevnému disku za několik stovek korun přidával kabel v hodnotě 800Kč. Thunderbolt tak v současné době i po třech letech od uvedení na trh nabízí pouze produkty z profi sféry, jako například námi recenzovaný disk My Book Duo Thunderbolt, jehož cena je však určena skutečně pro profesionální uživatele. Problém je navíc v tom, že kromě externích diskových polí s SSD nedokáže v současné době využít rychlost Thunderbolt portu žádné prodávané zařízení, všem totiž bohatě dostačuje rychlost 5Gbit/s, kterou disponuje právě USB 3.0.

Je však sympatické, že Apple u svých počítačů dokázal Thunderbolt port nabídnout bez toho, aniž by zvýšil jejich cenu a stále jej nabízet bude. Přece jen Apple vždy patřil v oblasti počítačů spíše do profi sféry, tedy především pak jeho MacBook Pro, vyšší konfigurace iMaců a samozřejmě také Mac Pro. Právě uživatele těchto strojů tak mají možnost využít kromě klasického USB 3.0 také již zmíněný Thunderbolt port.

Apple-Thunderbolt-cable

*Zdroj: techreport.com

Dnes nejčtenější

.