Zavřít reklamu

Apple nie je tajomnou spoločnosťou iba vo svojom vnútri, ale aj vo svojich obchodoch. Spoločnosť v týchto dňoch pripravuje nový kamenný obchod Apple Store v centre Madrida, s rozlohou 6000 metrov štvorcových. To by však nebolo nič zaujímavé, keby že sa obchod 21. storočia nenachádzal priamo nad pozostatkami budov z 15. storočia. Pozostatky pritom patrili nemocnici Buen Suceso, vedľa ktorej sa pred viac ako 600 rokmi nachádzal rovnomenný kostol. Obe budovy boli zbúrané v roku 1854, aby na ich mieste mohlo byť postavené námestie.

Adresa 1 Puerta del Sol tak v najbližšej dobe nebude iba destináciou pre fanúšikov Applu, ale aj pre archeológov. Architektonické nálezy sa však v tejto lokalite neobjavili prvýkrát. Už v júni/červnu 2009 došlo k objavu zrúcanín pri budovaní dráhy podzemného vlaku, vďaka čomu projekt zdržal o 10 mesiacov. Ruiny sa nachádzajú na medzi poschodiach, kde sú chránené sklom pred ľuďmi. Madrid si však svoju históriu chráni a tak pri náleze požiadal Apple, aby zmenil vzhľad prízemia tak, že bude sledovať obrysy múrov historickej budovy.

Madridu ide predovšetkým o to, aby tieto vykopávky neboli poškodené. Budova Apple Store, ktorá sa bude nachádzať nad historickou nemocnicou, kompletne zakryje ruiny, a tie tak budú ukryté pred zrakom verejnosti. Pretože sa na podlahe obchodu bude nachádzať akýsi pomyslený chodník, mesto odporučilo Applu, aby vo svojom obchode zverejnilo informačnú tabuľu, ktorá bude návštevníkov informovať o tom, že na tomto mieste kedysi stál kostol a nemocnica.

Nemocnica aj kostol získali meno Buen Suceso v roku 1612. Samotná nemocnica, ktorá sa tu nachádzala začiatkom 15. storočia, niesla pomenovanie San Andrés. Narozdiel od nemocnice, v ktorej sa v čase demolície nikto nenachádzal, v zrúcaninách kostola bolo možné nájsť pozostatky ľudí, ktorý boli upálení a popravení behom historických vojen. Dnes ešte nie je známe, kedy bude otvorený nový Apple Store, očakáva sa však, že sa tak stane okolo Vianoc.

1373392390_720489_1373392599_noticia_grande
*Zdroj: El Pais

Dnes nejčtenější

.