Zavřít reklamu

iOS 7 toho prinesie zrejme viac ako sa spočiaktu mohlo zdať, a zatiaľ čo v súčasnosti sme oboznámení s tým, čo nám Apple predstavil na konferencii WWDC 2013, v týchto dňoch objavujeme ďalšie tajomstvá. Pretože ďalšia beta verzia operačného systému iOS 7 sa objaví pravdepodobne už dnes, 8. júla/července, nie je vylúčené, že ukryté funkcie budú odhalené práve v tejto verzii systému iPhone. Apple si mimo iného berie ďalšiu inšpiráciu z konkurenčného systému a tentoraz je tým systém operačný systém Google Android.

Novinkou, ktorú Apple zatiaľ neohlásil, je offline verzia hlasovej služby Dictation, ktorú Apple prvýkrát uviedol s príchodom iPadu 3. generácie. Aj keď samotná služba ešte nie je plne funkčná, v aktuálnej beta verzii systému sa nachádza kód, vďaka ktorému je možné diktovať text svojmu zariadeniu aj bez toho, aby musela byť nahrávka najprv spracovaná cez servery Applu. Že spoločnosť skutočne testuje túto možnosť, potvrdzuje aj skutočnosť, že sa skript nachádza v oboch beta verziách iOS 7, ktoré boli doteraz vydané. Pretože by bola služba offline, prinieslo by to veľa úžitku pre používateľa. Nahrávanie na internet je predovšetkým závislé na rýchlosti internetového pripojenia a pokiaľ nemá používateľ k dispozícii dostatočne rýchly internet, diktovanie textu je zdĺhavé a môžu sa u neho vyskytnúť chyby.

dictation-test

Služba Dictation by tak bola veľmi rýchla, jej používanie by bolo plynulejšie a v neposlednom rade môže predpovedať, že sa v budúcnosti stretneme aj s offline verziou Siri. Offline verzia Siri by však nemala prístup k internetovým službám, a tak by sme sa stretli s obmedzenými funkciami, ako napríklad možnosťou spustenia aplikácie, ovládania hudby alebo by bolo možné prečítať posledné správy. Používatelia by si však museli zvyknúť na horšie spracovanie svojho hlasu. Nedá sa však povedať, že by sa jednalo o inovatívnu funkciu. Apple chce jednoducho dobehnúť konkurenčný systém, ktorý túto funkciu ponúka už niekoľko rokov. Offline verzia Dictation je navyše dostupná pre používateľov OS X Mavericks, avšak vo forme stiahnuteľného balíčku. Tento balíček však zaberie ďalších 785MB, a táto absencia by na 16GB iOS zariadení rozhodne nepotešila. Pre koho však bude táto funkcia určená?

Špekuluje sa, že novinka, ktorú Apple testuje, bude exkluzívnou pre budúci model telefónu iPhone, ktorý je všeobecne známy pod menom iPhone 5S. Tento názor zdieľame aj my, keďže práve offline diktovanie je funkcia, ktorú Apple síce testuje, no doteraz ju nepredstavil. Navyše práve „S“ prístroje boli tými, ktoré ako prvé prinášali hlasové funkcie. V roku 2009 Apple vydal iPhone 3GS, ktorý ponúkol svojim používateľom službu Voice Control. V roku 2011 Apple predstavil iPhone 4S, ktorý ponúkol inteligentnú asistentku Siri. A skutočnosť, že sa kód ukrýva v systéme práve pred vydaním iPhone 5S, nie je vylúčené, že Apple ponúkne offline diktovanie, ale aj offline Siri.

localresults
offline
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.