Zavřít reklamu

Apple ako jedna z najbohatších spoločností sveta má pred sebou ďalší problém. Po tom, ako Apple údajne nezaplatil dane z príjmu v USA, sa toho istého problému chytila aj britská vláda. Britská vláda obvinila Apple z toho, že spoločnosť odmietla zaplatiť daň z príjmu za uplynulý rok 2012. Technologický gigant pritom využíval daňové zrážky z akcii svojich zamestnancov, aby pomohla vyplatiť daň z príjmu právnických osôb vo Veľkej Británii.

Ako sa ukazuje, jedna z dvoch hlavných britských divízií Applu, Apple Retail UK Ltd, mala zaplatiť dane z príjmu vo výške 16 miliónov libier, pričom celkový zisk do 29. septembra / září 2012 predstavoval približne 1 miliardu libier. Druhá divízia v tom čase vykazuje tržby 93 miliónov libier, z ktorých mal Apple zaplatiť daň vo výške 43,8 milióna libier. Treťou divíziou je Apple Europe, ktorá by mala zaplatiť dane vo výške 8 miliónov libier.

Avšak aj napriek týmto faktom sa ukazuje, že Apple kompenzoval daňové odpočty vo výške 27,7 milióna libier tak, aby mu zákon umožnil žiadať o daňový úver vo výške 3,8 milióna libier pre budúce roky. Experti tvrdia, že celkové predaje Applu vo Veľkej Británii sú omnoho vyššie ako kdekoľvek inde. Už v máji / květnu musel Tim Cook vypovedať na súde kvôli údajnému daňovému úniku voči USA, kedy Apple nezaplatil viac ako 1 milión amerických dolárov. Cook pritom bránil Apple tým, že uviedol, že spoločnosť zaplatila v roku 2012 dane v celkovej výške viac ako 6 miliárd amerických dolárov: „Nie sme závislí na daňových podvodoch. Neukrývame svoje peniaze na Karibských ostrovoch.“

iMoney

*Zdroj: The Telegraph

Dnes nejčtenější

.