Zavřít reklamu

Zatiaľ čo doteraz naša redakcia očakávala, že sa Apple rozhodne predstaviť svoje iRadio už počas júnovej konferencie WWDC, naša nádej v toto ohlásenie klesla. Magazín The Verge totiž zverejnil novú správu, podľa ktorej sa zrejme ohlásenia služby nedočkáme ani v priebehu budúceho mesiaca, keďže spoločnosť Apple má údajne problémy s licencovaním skladieb od kľúčových hudobných vydavateľstiev. Tie navyše už podľa novej správy nie sú len tri, ale najnovšie k ním pribudlo aj štvrté dôležité vydavateľstvo, BMG Rights Management.

V súčasnosti sa tak spoločnosť Apple spolieha len na vydavateľstvo Universal Music, s ktorým podľa nepotvrdených správ podpísalo zmluvu už v apríli/dubnu. To navyše podľa interných správ chce, aby bola služba spustená čo najskôr, v tom však bránia vydavateľstvá Warner Music Company a Sony Music Entertainment, ktoré odmietajú podpísať zmluvu s Applom kvôli nízkym poplatkom. Aký je však skutočný dôvod, prečo sa vydavateľstvá dohodli s Googlom na spustení služby Play Music All Access skôr, ako sa im to podarilo s Applom?

ipad-radio

Google ponúka vydavateľstvám hneď niekoľko výhod. Jeho nová služba je predplatná a teda vydavateľstvá majú vopred stanovený podiel na zisku, ktorý je založený práve na mesačnom poplatku $9.99, respektíve $7.99 ak sa užívatelia prihlásia k službe do 30. júna/června 2013. Apple sa však snaží vytvoriť akýsi hybrid rádia a webových služieb. Vzorom pre iRadio je podľa doterajších správ Pandora, avšak kalifornská spoločnosť hodlá implementovať vlastné služby, ako napríklad možnosť vypočutia si celej skladby odzačiatku či okamžité zakúpenie skladby na iTunes Store. Problémom je preto stanovenie poplatku, ktorý by mal Apple platiť vydavateľstvám za počúvanie skladieb. Podľa našich informácií sa jedná o poplatok vo výške približne 12,5 centu za 100 prehraných skladieb, teda poplatok len o niečo vyšší, ako platí vydavateľstvám Pandora.

Rozdiel medzi Googlom a Applom je aj ten, že Google hodlal pristúpiť na požiadavky hudobných spoločností, zatiaľ čo Apple sa snaží presadiť svoje podmienky, ktoré sa priamo dotýkajú jeho kapitálu. Apple sa totiž snaží bojovať za nízke poplatky a teda priniesť službu, ktorá by šetrila jeho financie.

music

*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.