Zavřít reklamu

Takmer všetky doterajšie správy od analytikov vravia, že Apple hodlá vo svojom budúcom modeli telefónu iPhone predstaviť ako jednu z funkcií aj novinku v podobe vstavaného snímaču odtlačkov prstov. Už krátko po prvých správach sa začali objavovať pod týmito článkami komentáre, podľa ktorých je tento snímač zbytočný, nepotrebný či známu vetu „Apple by takú vec nikdy neurobil. Keďže v tomto roku hodlám prejsť z iPhone 3GS na iPhone 5S, nevedomo som sa zamyslel aj nad touto funkciou, respektíve jej možnosťami.

Skutočnosť, že Apple použije vo svojom telefóne snímač odtlačkov prstov, je samozrejmá, najmä ak vezmeme do úvahy, že Apple v priebehu minulého roku odkúpil spoločnosť AuthenTec, ktorá má na starosti práve technológie týkajúce sa odtlačkov prstov. Samotná technológia má v telefóne niekoľko rôznych využití. V prvom rade sa bude jednať o nový, unikátny spôsob, ako odblokovať uzamknutý telefón, ktorý vyžaduje zadanie 4-miestneho kódu pre prístup k domovskej obrazovke a aplikáciám. Práve odtlačky prstov by sa mohli ukázať ako najefektívnejší spôsob zabezpečenia zariadenia, ktorý by sa v budúcnosti mohol stať i štandardom u ostatných výrobcov. Druhým potenciálnym využitím by bola aktualizácia Passbooku. Keďže sa Apple snaží dbať o bezpečnosť svojich užívateľov, v prípade integrácie NFC čipu do niektorého z budúcich zariadení by bolo možné všetky platby potvrdiť práve odtlačkom prstov, vďaka čomu by nemohlo dôjsť k nechceným transakciám. Práve použitie NFC čipu sa očakáva u hodiniek iWatch. Navyše, pokiaľ tie budú obsahovať systém iOS, je veľmi pravdepodobné, že sa s tlačítkom Home Button stretneme aj u nich, a teda aj so senzorom odtlačkov prstov.

Finálnou, najzaujímavejšou možnosťou využitia je vykonávanie činností s vašim Apple ID. Osobne si myslím, že zadávanie hesla pri kúpe novej aplikácie či skladby do môjho telefónu je celkom zdĺhavý krok, a navyše ak sa človek ponáhľa, vyskytuje sa tu problém s chybne zadaným heslom. Po novom by tak už u nových nákupov stačilo priložiť prst k tlačítku Home Button, bez ďalších potrebných potvrdení. Táto možnosť by zároveň spôsobila, že ak poznajú heslo vášho Apple ID viacerí ľudia (napr. členovia rodiny), je prakticky nemožné vykonať akékoľvek transakcie bez vášho vedomia. Takýmto spôsobom by zároveň mohol Apple vyriešiť nemalý škandál, keď množstvo detí „okradlo“ svojich rodičov o stovky či tisícky dolárov cez In-App nákupy. Apple by tak zabil hneď niekoľko múch jednou ranou, a myslím si, že práve táto funkcia by dokázala spraviť ďalší iPhone skutočne revolučným.

Finger-Print-Sensor

Dnes nejčtenější

.