Zavřít reklamu

V minulém týdnu jsme se podívali na to, jak připojit digitální zrcadlovku přímo k iPadu pomocí Lightning USB adaptéru. Dnes se podíváme na jednu z tisíce možností, jak společně přenášet iPad mini a digitální zrcadlovku na naše foto expedice. Na trhu jsou tisíce fotobrašen a foto batohů v cenách od stovek korun až po deseti tisíce. My se dnes podíváme na foto batoh LowePro Flipside 300, který dokáže spolehlivě ochránit nejen náši zrcadlovku společně s několika objektivy a dalším příslušenstvím, ale také iPad mini. To vše navíc v ceně 2690Kč (doporučená cena výrobce), která je za nepromokavý foto batoh od renomované značky poměrně příznivá. Osobně se mi však podařilo koupit batoh ještě levněji a to rovnou za 1290Kč přímo v Brněnské foto prodejně DVF.

Hned na úvod je potřeba uvést, že se jedná o jednokomorový batoh s důrazem na ergonomii a velikost. Nejedná se tedy o batoh, který si vezmete na týden do džungle když jdete fotit pro National Geographic, ale spíše o záležitost na víkendové focení pro amatérské nebo poloprofesionální fotografy, kterým jeho kapacita bohatě stačí a navíc jim poskytne velmi dobrý poměr mezi velikostí samotného batohu a velikostí úložného prostoru. Flipside 300 je možné sehnat ve třech barevnách kombinacích a to černé, modročerné a červenočerné. Hlavním rysem vnější strany batohu je použití kvalitních materiálů jakými jsou Polyester, Ripstop a Nylon, které zaručují nejen vysokou odolnost, ale také nepromokavost batohu. Batoh samozřejmě není vodotěsný, ale případný déšť v něm vaše fototechnika a iPad mini přečkají bez újmy.

4094

Vnější strana nabízí například uchycení stativu
Na vnější straně batohu najdeme kromě poutka na uchycení například na věšáku také velké poutko na přenášení v ruce, dvojici bočních kapes a samozřejmě také popruhy, které jsou navíc vybaveny dvojicí spojovacích pásů, díky kterým je popruhy možné připnout v hrudní a bederní oblasti. Batoh je tak možné při správném nastavení použít i pro extrémnější situace, aniž byste se museli bát, že vám spadne. Co považuji za velké pozitivum je fakt, že se dají pásy spojující oba popruhy odepnout a pokud se rozhodnete je nepoužívat, nikde vám lidově řečeno neplandají. Vnitřní prostor batohu je přístupný ze zadní části, což znamená, že o svoji drahou fototechniku nemusíte mít strach, zloději se k ní zkrátka nedostanou, pokud máte batoh na zádech.

Batoh je vybaven dvojicí bočních kapes z nichž jedna je určena především na láhev s vodou nebo například pro snadné odložení rukavic během focení v zimních měsících. Druhá postranní kapsa pak nabízí dvojici kapsiček pro bezpečné uložení paměťových karet, propisek, čističů optiky a dalších drobností. Tato kapsička není příliš hluboká a tak do ni uložíte skutečně jen drobnosti, typu výše uvedených předmětů. Pokud však batoh položíte na zem, nabídne vám velmi pohodlný přístup například k paměťovým kartám, které jsou v této kapse jako v bavlnce. Přední část batohu je navíc vybavena kapsičkou a popruhem pro připevnění stativu, díky čemuž můžete i stativ větších rozměrů nosit na zádech jako součást batohu. Vzhledem k tomu, že není stativ nijak chráněn a cena kvalitních stativů se pohybuje řadově od tří tisíc korun výše, rozhodně doporučuji dávat si na stativ pozor a používat toto uchycení spíše v přírodě, kde nehrozí, že vám někdo stativ ze zad jednoduše vytáhne.

4090

Do batohu dáte nejen zrcadlovku, ale také iPad mini
Přístup do samotných útrob batohu ve kterých se ukrývá vaše drahocenná fototechnika a v našem případě také iPad mini je možný pouze po sundání batohu, zip je totiž na zadní straně, kterou máte přiloženu k zádům. Po rozepnutí dvojice zipů, které jsou navíc chráněny převisem látky, se nabídne pohled na sedm boxů a dvě kapsičky. Boxy jsou samozřejmě tvořeny z pevných příček, které jednou rukou nezmáčknete a tak je celá konstrukce batohu skutečně velmi pevná proti promáčknutí a následnému poškození techniky. Ještě mnohem pevnější je samotné tělo batohu, které již skutečně nemáte šanci promáčknout a tak konstrukce batohu vydrží i zvýšený tlak. Vnitřní boxy jsou samozřejmě plně nastavitelné pomocí suchých zipů a je možné do nich uložit objektivy tak natěsno, jak si jen přejete. Do batohu je možné vložit DSLR zrcadlovku s objektivem 300mm a další tři až čtyři objektivy.

Uvnitř batohu je navíc vyjímatelná kapsička, do které můžete uložit nabíječku, kabely nebo další drobnosti. Kapsička navíc slouží také zarážka zrcadlovky a tak jistě oceníte její velmi jemné zpracování z jemného semiše, který se opírá o displej nebo zadní část zrcadlovky a dokonce tak displej čistí. Poté co rozepneme batoh, objevíme ještě jednu kapsičku, která je přístupná pouze po rozepnutí batohu a nachází se přímo na straně k našim zádům. Do té lze pohodlně vložit iPad mini a to například včetně pouzdra Puro Book Cover. iPad mini je tak chráněn stejně dobře jako samotná zrcadlovka a objektivy. Velikost kapsičky přesně odpovídá velikosit iPadu a tak jej do ní lze pohodlně vložit, ale zároveň se nemusíte bát toho, že bude v kapsičce iPad klouzat ze strany na stranu.

lowepro

Resumé
Pro mě osobně, jako pro začínajícího amatérského fotografa se za cenu za kterou jsem batoh koupil jedná o opravdu vynikající produkt, který dokáže ochránit nejen samotnou zrcadlovku a objektivy, ale také iPad mini, který při focení používám k prohlížení fotografií pomocí již recenzované redukce pro Lightning konektor, díky které můžete připojit zrcadlovku přímo k iPadu. Pokud sebou nosíte desítky filtrů několik objektivů a další tisíce drobností, zřejmě vám nebude úložný prostor úplně stačit. Pokud však na vaše foto výpravy nosíte to, co zřejmě každý amatérský fotograf, tedy pár objektivů, tělo a několik drobností spolu s iPadem mini, jedná se o opravu velmi kvalitní batoh, který uspokojí vaše potřeby. V podstatě jediné co bych batohu vytkl je fakt, že se po rozepnutí nedají jeho záda ohnout tak, aby se nezavírali. To znamená, že zadní část musíte neustále držet, abyste měli přístup k technice. Jedná se však o jedinou nevýhodu batohu a rozhodně se na ni dá zvyknout. Uznávám však, že někomu může právě tato nepříjemnost vadit. Vnější rozměry batohu jsou 25,8×17,4×44,5cm

  • Oficiální stránky LowePro naleznete přímo zde.

Dnes nejčtenější

.