Zavřít reklamu

Po tom, ako sme si zhrnuli úspešne prežitý rok 2012, je aj vzhľadom k dnešnému dátumu vhodné zhrnúť si všetky špekulácie, ktoré sa týkajú budúcich produktov jablčnej spoločnosti, ktoré by podľa špekulácii mali vyjsť už v priebehu tohto roku. Kým rok 2012 bol zlatým časom pre leaky, o počte uniknutých informácii v priebehu nasledovných 365 dní len uvažovať. Už dnes však máme k dispozícii niekoľko dôležitých únikov, ktoré Apple začali zužovať už začiatkom novembra, kedy sa na internet dostali fotky tela kľúčového produktu spoločnosti – iPhone 5S.

Jedným z prvých leakov, ktoré sa objavili prakticky hneď po vydaní knihy Steve Jobs od Waltera Isaacsona, je dnes bájny televízor Apple TV. O samotnej myšlienke sa zmienil už dávnejšie samotný Steve Jobs, keď tvrdil, že sa Apple chce vstúpiť aj na trh bežnej domácej elektroniky. Podľa doterajších informácii však už Apple na mystickom zariadení začína pracovať a ak sa nepotvrdené názory potvrdia, televízie by sme sa mohli dočkať už tento rok. Samotný prístroj by mal ponúknuť obrazovky v rozmedzí 45-55″ a ovládať by sme ho mohli prostredníctvom špeciálnej verzie Siri alebo pohybom, tak ako to už dnes umožňuje senzor Kinect pre Xbox 360. Keďže samozrejme pôjde o plnohodnotné zariadenie Apple, s prítomnosťou WiFi a funkciami aktuálneho set-top boxu môžeme viac-menej rátať.

apple_tv_2012_interface-500x308

Popri samotnej HDTV by však Apple mohol aktualizovať i svoj miniatúrny set-top box Apple TV, ktorý by teraz mohol okrem nového dizajnu priniesť i podporu ďalších funkcii, ako napríklad prijímania televízneho signálu či App Store, ktorý by umožnil na prístroj sťahovať dodatočné aplikácie tretích strán, ale aj hry ovládané pomocou AirPlay. Tým pádom by však TV musela priniesť aj úložisko a teda je možné, že by sme sa teraz dočkali Apple TV v niekoľkých kapacitných variantoch, ako tomu bolo pri prvej generácii, ponúkanej v 40 a 160GB verzii. Táto zmena by veľmi potešila množstvo fanúšikov prvej generácie, ale aj ostatných zákazníkov a tým pádom by tejto drobnej, tmavej krabičke i narástli predaje.

Samozrejmosťou v priebehu nasledujúcich mesiacov bude aj nová generácia telefónu iPhone, systému OS X a iOS. Doterajšie informácie nasvedčujú, že sa Apple zrejme rozhodne aktualizovať svoj telefón až dvakrát ročne a tak by sme sa už do pol roka mali dočkať iPhone 5S. Aj keď väčšina jeho hardvérových špecifikácii v súčasnosti nie je známa, prístroj by mal teraz opäť disponovať rovnakým dizajnom, ktorý sa prakticky väčšej zmeny dočkal v roku 2010, kedy Apple predstavil iPhone 4. Nová, rýchlejšia revízia 5-ky zrejme prinesie funkciu, ktorej absenciu vytýkalo aktuálnemu modelu množstvo zákazníkov. 5S by mal priniesť NFC čip, čím by umožnil využívať Passbook omnoho viac a zároveň by ho obohatil o nové možnosti.

iphone_5s_rear_shells

O pol roka neskôr by sme sa mali podľa analytika Petra Miseka zo spoločnosti Jefferies iPhone 6, ktorý by mal priniesť ďalšiu radikálnu zmenu dizajnu, ktorý by mal priniesť ešte väčší displej Retina+ IGZO, štvorjadrový A7 procesor a rozlúčiť by sme sa po šiestich rokoch mali aj so starým známym Home Button, ktorý bol aj osvedčeným tlačidlom pre reštartovanie zariadenia či jeho uvedenia do DFU režimu.

Popri telefónoch však nesmieme zabudnúť ani na tablety a nemusíme dlho premýšľať nad tým, či Apple svoje dva iPady aktualizuje alebo nie. Aktualizácia skutočne príde a dočká sa jej nielen klasický iPad, ale aj iPad mini. Veľký iPad by mal prejsť výraznou aktualizáciou dizajnu, ktorá bude prakticky identická s iPad mini. Hardvér zrejme taktiež prejde aktualizáciou, no v súčasnosti o presnejších detailoch môžeme len uvažovať. V konečnom dôsledku je tiež možné, že nakoniec k žiadnej zmene nedôjde a aj v novom iPade uvidíme dvojjadrový procesor A6X.

V priebehu prvého polroka by sme sa tiež mali dočkať údajnej aktualizácie 7.9-palcového iPad mini, ktorý teraz prinesie Retina displej a procesor A5X, prípadne A6X, podľa toho, či sa Apple rozhodne zmenšiť tretiu alebo štvrtú generáciu iPad. Stereo reproduktor ostane pravdepodobne bezo zmeny, fotoaparát a videokamera by mohla priniesť aj LED blesk. Bližšie informácie v súčasnosti nie sú jasné, no jeho príchod môžeme očakávať aj na jeseň, čím by Apple dodržal svoj tradičný ročný cyklus. Informácie o novej verzii iOS momentálne nie sú známe, no vzhľadom k tomu, že Jony Ive prevezme dozor nad dizajnom softvéru, je možné, že sa dočkáme i novšieho vzhľadu mobilného systému. Jeho počítačový brat OS X sa aktualizácie dočká taktiež a tentoraz pôjde už o deviatu veľkú aktualizáciu, ktorej maskot však v súčasnosti ešte nie je známy. Systém OS X 10.9 by však mal podľa doterajších informácii priniesť plnú integráciu Apple Maps i hlasovej asistentky Siri, vďaka ktorej bude ovládanie počítačov Mac ešte príjemnejšie. Laptopy by sa v priebehu roku mali dočkať len hardvérovej aktualizácie, ktorá by teraz mala symbolizovať použitie nových procesorov Intel využívajúcich nové jadrá Haswell.

ipad-5-mini

Dnes nejčtenější

.