Zavřít reklamu

Dnešní půlnoc neznamenala pouze příchod roku 2013, ale také příchod nových cen na Apple.cz, které lze jako Baťovské označit jen opravdu velmi těžko. Zatím co všude na světě v ČR jsme zvyklí na takzvané Baťovské ceny, které mají psychologický efekt a nutí nás k většímu utrácení, Apple.cz tyto ceny začal ignorovat a s příchodem dnešní půlnoci ceny na svém oficiální obchodu změnil. Ještě včera totiž produkty stály například 1290Kč nebo 449Kč. Nyní již však ty stejné produkty koupíte za 1301Kč, respektive za 454Kč.

Apple nově také na svém oficiálním českém obchodě zavedl halíře a tak například za iWires zaplatíte 479,95Kč. Apple dlouhodobě čelí problému se změnou postavení dolaru vůči koruně a euru, díky čemuž byl nucen v září loňského roku změnit ceny v iTunes Store a Mac App Store. V tomto případě však zvýšení cen nesouvisí přímo s kurzem dolaru, ale se zvýšením DPH z 20% na 21%. Produkty jsou tak dražší o 1%, které je do kapsy státu, nikoli prodejcům.

Problém je navíc v tom, že Apple garantuje českým oficiálním prodejcům APR a AAR garanci nižších cen, než za které nabízí zboží na Apple.cz. To znamená, že prodejci s certifikací APR a AAR mají s Apple smlouvy, podle kterých jim prodává produkty levněji, než za kolik je nabízí na oficiálním internetovém obchodě, aby vznikl prostor pro marže, které jsou však velmi nízké. Když tedy Apple zvýšil ceny na oficiálním internetovém obchodu Apple.cz, zvýšil také ceny v ceníku pro prodejce, kteří zboží od dnešní půlnoci nakupují od Applu dráže než před pár hodinami. To se okamžitě projevilo zvýšením cen také u těchto prodejců a pokud se již nové ceny neobjevily, objeví se u vašeho AAR nebo APR již velmi brzy.

apple

Dnes nejčtenější

.