Zavřít reklamu

Spolu s čoraz vyspelejšími technológiami napadajú človeka čoraz absurdnejšie, a predsa zväčša realizovateľné nápady. Bolo tomu aj pri prvom iPhone, kedy svet zbadal zariadenie, ktoré o niekoľko rokov neskôr začali využívať masy ľudí. Keďže technológie naďalej napredujú, je zaujímavé vidieť, ako súčasné mobily(!) dokážu reprodukovať grafiku u videohier na rovnako vysokej úrovni, akú sme mohli vidieť pri prvých hrách vydaných pre súčasné, no pomaly už dožívajúce konzoly Xbox 360 a Playstation 3. Spolu s nimi dochádza i k aplikovaniu najnovších technológii, grafických a fyzických enginov a taktiež sa začína objavovať i prvý Cross-platform, ako tomu je napríklad u recenzovanej hry Shadowgun: DeadZone.

Celá táto úvaha ma napadla dnes, po kúpe závodného titulu Need for Speed: Most Wanted pre môj Xbox 360. Po príchode domov som sa teda rozhodol obal hry otvoriť a herný disk obsiahnutý v nej vložiť do mechaniky konzoly. Samozrejme hneď sa na obrazovke objavila načítavacia sekvencia a úvodné video hry, v ktorom rozprávačka predstavila hru, popísala ju a po chvíli ma pustila aj k hraniu. Tu som si už po prvej pauze všimol niečo, čo ma upútalo – počet mojich Speed Points bol na úrovni vyše 320 000, pričom som hru len teraz spustil. Zároveň bola moja pozícia v zozname „Most Wanted“ závodníkov na 7. mieste, namiesto pôvodného 11. Až potom som si uvedomil, odkiaľ tieto body pochádzajú – koncom októbra som si totiž zakúpil NFS aj pre platformu iOS, čoho výsledkom bola jednak recenzia hry pre iOS a následne aj spomínaný nárast počtu bodov Speed Points. Obe hry sú totiž prepojené a viazané na váš účet zaregistrovaný na sieti EA Origin obsiahnutej v drvivej väčšine hier spoločnosti Electronic Arts vydaných od začiatku roku 2011. Osobne sa mi toto prepojenie veľmi páči, pretože vďaka kúpe hry na dve zariadenia získavam nové „unlocky“ na oboch platformách. Teraz sa však dostávame na rázcestie, pretože možnosti ďalšieho vývoja tejto zaujímavej vlastnosti sú len dve:

Prednosť hráčom
Tento krok by bol veľmi ideálnym a určite by ho privítala drvivá väčšina hráčov. Pretože hry sú dnes veľmi kvalitné nielen na herných konzolách, ale aj na smartfónoch a tabletoch, jedného dňa by sme sa mohli dočkať zaujímavého prepojenia, ktoré by umožnilo zakúpiť si hru pre všetky zariadenia naraz! Povedzme, že by ste šli do nákupného strediska, vošli do obchodu s videohrami a hráčskymi potrebami a na regáli by ste uvideli najnovšie Halo či Gears of War. Pretože už v tomto čase Sony zrejme nebude vyrábať prenosné konzoly, tablety a mobilné telefóny sú na tak vyspelej úrovni, že dokážu bezproblémovo spustiť takúto hru, alebo aspoň ovládať jej streamovanú verziu. Po príchode domov by ste samozrejme rozbalili krabičku a vnútri by ste okrem CD a manuálu našli kupón s logom App Store a desaťmiestnym kódom. Pretože ste si pred pol rokom zakúpili najnovší iPad mini, ktorý je na ovládanie hier vďaka 7.9-palcovému displeju zrejme najvhodnejším iOS zariadením, spustíte App Store a zadáte doň tento kód. Na prístroj by sa následne začala inštalovať špeciálna verzia Gears of War pre tablety, ktorá by sa od počítačovej líšila akurát iným príbehom, ktorý by dopĺňal základnú hru o nevysvetlené detaily. Pretože by ste sa však na oboch platformách prihlásili s použitím rovnakých prihlasovacích údajov, dáta oboch hier by boli prostredníctvom synchronizované prostredníctvom cloudových služieb a podľa toho by sa mohla aj odvíjať dejová línia v oboch prípadoch. Povedzme, že by ste mali na tablete možnosť vybrať si, či človeka, ktorý vašu čatu zradil, zabijete alebo necháte ísť. Pokiaľ by ste ho nechali ísť, konzolová hra by nám umožnila uvidieť postavu ešte párkrát vrámci príbehu, pokiaľ by ste ho zbavili života, na konzole by sme ho už nevideli. Tento krok by bol príjemným prekvapením pre hráčov, ale zároveň by i mohol priniesť vyššie zisky Apple, ktorý by tak mohol predať ešte väčšie množstvo tabletov iPad či smartfónov iPhone. Ako sa vraví – „Vlk je sýty a koza celá.“

gamecenter_hero2

Ziskuchtivosť
Problém by však nastal, keby spoločnosti tohto veľmi praktického riešenia zneužili za účelom zisku a túžbe po peniazoch. Predstavte si napríklad, že by ste si kúpili najnovšie Call of Duty. To by už na obale prezentovalo „spolupráce s iOS“. Hru by ste si teda zakúpili, radostne prišli domov, že sa Activision rozhodol konečne posunúť vopred a otvorili krabičku. Narozdiel od priateľského prístupu, kedy by bola mobilná verzia bezplatným doplnkom k „veľkej“ hre za 50€, by ste v balení našli len letáčik, ktorý by vás upozornil na vydanie mobilnej verzie za cenu 2,59€. Tento letáčik by ste si však nevšímali a rovno by ste šli novú hru hrať. Z ničoho nič vás však hra „vykopne“ na hlavnú ponuku s oznámením, že nemáte dostatok bodov skúseností pre pokračovanie v hre a pre ich získanie môžete buď a) začať hru od znova alebo b) zakúpiť si aplikáciu pre váš iPad alebo iPhone a prejsť určité množstvo levelov tam. Keďže sa však Experience body viažu na váš profil, na mobilnej verzii by ste mali už vopred odomknutú polovicu hry a tak by ste pokojne mohli začať hrať od poslednej dostupnej kapitoly. Pretože by však dokončenie tejto kapitoly nemalo žiadny vplyv na konzolovú verziu, museli by ste (ne)dobrovoľne hrať celý príbeh hry od začiatku, ktorý by vás aj tak po odomknutí ďalších kapitol vyhodil so slovami, že nemáte dostatok bodov. Narozdiel od Xbox však iOS umožňuje zakúpiť XP body prostredníctvom In-App nákupu v hodnote minimálne 0,89€. Z hry by ste nakoniec mali nie veľmi dobrý pocit a zistili by ste, že vás nakoniec vývojár obral o 54€, čas i nervy.

mostwanted3

Záleží teda od samotných vydavateľstiev, akú cestu by si v budúcnosti v prípade realizácie tejto techniky hrania zvolili. Či by dali prednosť spokojným hráčom, alebo by ich zneužili ako dojné kravy za účelom zisku, z ktorého by si následne vedenie spoločnosti zaobstaralo dvojmesačnú dovolenku na Seycheloch. Samotná vízia nepriameho cross-platformu je veľmi zaujímavá a nové Need for Speed je toho príkladom. Nakoniec treba dúfať, že sa pre tento koncept rozhodnú aj ostatné spoločnosti, ktoré by tak mohli použiť mobilné zariadenia aj ako reklamné prostriedky na prezentáciu svojich očakávaných herných titulov. Zakúpením hry pre Xbox by taktiež človek mohol získať za menší príplatok prístup k počítačovej či Playstation verzii hry a mohol by tak obdarovať svojich priateľov, ktorí by mali chuť hru si zahrať, ako aj vám pomôcť pri jej prechádzaní.

Dnes nejčtenější

.