Zavřít reklamu

Ešte predtým, ako Apple vypustil do obehu dvojicu nových iPadov, Tim Cook sa rozhodol preorganizovať vedenie svojej spoločnosti, čo si v konečnom dôsledku „odniesol“ vedúci vývoja iOS platformy Scott Forstall a šéf maloobchodného predaja spoločnosti Apple, John Browett. Vieme, že pozíciu lídra iOS divízie spoločnosti teraz získal sir Jonathan Ive, hlavný dizajnér spoločnosti, no podľa redaktora Micaha Singletona získal Jony viac, ako len ďalšiu funkciu. Zároveň získal rolu, akú mal v Apple zatiaľ len jediný človek -vizionár a zakladateľ spoločnosti, Steve Jobs.

Micah Singleton, majiteľ a šéfredaktor rovnomenného blogu, sa k tejto situácii vyjadril:

„Keď bol Steve Jobs CEO Apple, viedol ju ako dvojhlavá príšera. Stevovi prešiel rukami každý produkt, ktorý spoločnosť vydala, zatiaľ čo COO Tim Cook sa staral o to, aby operácie prebiehali hladko a aby boli produkty správne distribuované. Vďaka tomuto modelu vedenia mal Apple bezkonkurenčný kreatívny a finančný úspech. Tento režim sa spolu so zmenami, ktoré terajší CEO Tim Cook vykonal, vrátil v pozmenej podobe, kedy vo vedení stojí Cook a Sir Jony Ive hrá Jobsovu rolu, preberajúc kontrolu nad kreatívnou oblasťou najväčšej spoločnosti sveta.

Uveďme si veci na pravú mieru: Apple by mohol mať veľa úspechu, tonu peňazí, ale Cook si uvedomil, že kreativita, akú kedysi spoločnosť Apple mala, zmizla a tak je potrebné spraviť dôležité kroky. S Ivom u kormidla sa svetlá opäť zažali a zamestnanci pracujúci v Apple sa pohybujú s očakávaním a morálkou nevidenou od čias, kedy Jobs uviedol iPad.

Áno, Tim Cook je pravý muž na túto prácu. Vie, čo je jadrom spoločnosti Apple. Vie, kde je problém a preto musí okamžite spraviť zmeny. Vie, že nezáleží na tom, aké vysoké sú marže alebo koľko majú peňazí v banke, skutočným posolstvom Apple je totiž inovatívny dizajn a overený génius musí spoločnosť viesť vpred. Vie, že dvojhlavý model vedenia, aký Jobs nastolil po svojom návrate do čela spoločnosti v neskorých 90. rokoch, môže fungovať, ak na to má správnych ľudí.

Prvé náznaky Ivovej role by sme mohli vidieť už na WWDC ’13, kedy očakávame odhalenie budúcnosti iOS a OS X. Neuvidíme žiadny hardvér, ako napríklad ďalší nečakaný update tabletu iPad. Javisko už je pripravené na prínosy sira Jonathana Iva a všetkým nám už len ostáva čakať na to, ako bude vyzerať budúcnosť softvéru spoločnosti Apple.“

Dnes nejčtenější

.