Zavřít reklamu

Keď Apple predstavil Macbook Pro s Retina displejom, vedelo sa, že toto zariadenie bude mať veľký vplyv na budúcnosť prenosných počítačov. Na odozvu nebolo treba dlho čakať a na tohtoročnej IFA bol uvedený v poradí druhý notebook s vysokým rozlíšením, známym najmä pod skratkou HiDPI. Po výrobcovi netreba dlho pátrať, o výtvor sa postarala spoločnosť, ktorá je partnerom, ale zároveň aj úhlavným nepriateľom gigantu z Cupertina, Samsung.

Ak sa náhodou nachádzate v Berlíne a máte namierené na veľtrh IFA, stánok spoločnosti Samsung bude mať zrejme zvýšenú návštevnosť, ako ostatné. Samsung totiž na svoje pulty položil 13″ ultrabook Series 9 WQHD, ktorého najväčším lákadlom je práve displej. Jedná sa totiž o HiDPI displej s obrovským rozlíšením 2560×1440, čo je štvornásobne väčšie rozlíšenie v porovnaní s obvyklým rozlíšením týchto displejov, 1280×800. Aby sa však predišlo ďalším patentovým sporom, obrazovka laptopu je matná, čo je zároveň veľkou výhodou, najmä v prípade, ak máte alergiu a nechcete si kýchaním nádherný displej zašpiniť. Treba však podotknúť, že na tomto zariadení Samsung iba predviedol svoju technológiu a zatiaľ sa nejedná o masovo vyrábaný produkt. Ak však Apple ohlási 13″ Macbook Pro s Retina displejom, bude celkom veľká šanca, že tento ultrabook bude mať nielen konkurenciu, ale aj displeje od rovnakého výrobcu.

Na záver by som rád upozornil na detail, ktorý sa pred mojim okom neukryl. Ultrabook Series 9 WQHD má klávesnicu veľmi podobnú tej na Macbookoch.

samsung_series_9_wqhd_ifa_2012_1_660px
samsung_series_9_wqhd_ifa_2012_5_660px
samsung_series_9_wqhd_ifa_2012_6_660px

Dnes nejčtenější

.