Zavřít reklamu

Dobře tak je to tady a když jinak nedáte, pojďte se podívat na to, na co jsme všichni čekali, pojďte se podívat na nový MacBook Pro Retina zatraceně zblízka. Tak zblízka, že budeme hledat jednotlivé pixely na jeho jedinečném displeji, již teď, ale prozradím, že je nenajdeme. Přinášíme recenzi Apple MacBook Pro 15″ v základní konfiguraci s procesorem Intel 2.3GHz quad-core. Nepřinášíme pouze recenzi počítače z řady MacBook Pro, přinášíme recenzi revoluce společnosti Apple, recenzi toho, co nás čeká v příštích letech, recenzi směru, kterým se bude nejen Apple, ale také ostatní výrobci ubírat. Pojďte si přečíst budoucnost již dnes, ovšem nejdříve odevzdejte kreditku manželce, jinak hrozí že budete po přečtení následujících řádků o šedesát tisíc lehčí.

Design
Apple představil skutečně novou generaci počítačů. Špičkový výkon dokázal vměstnat do těla počítače, který by se mohl pyšnit názvem ultrabook. Jak jinak totiž chcete říkat 15″ MacBook Pro Retina, který je lehčí a tenčí než jeho 13″ sourozenec? MacBook Pro Retina 15″ váží pouze rovné dva kilogramy, což je o půl kilogramu méně, než kolik váží běžný MacBook Pro 15″ a dokonce o 20 gramů měně, než je váha MacBook Pro 13″. Pokud se pohybujeme u jednotek kilogramů je rozdíl půl kilogramu pocitově opravdu výrazný, MacBook Pro Retina je tak pouze o kilogram těžší, než miniaturní MacBook Air, jenž se nepronese v kabelce ani té nejdrobnější dámě.

Váhou se tedy počítač skutečně hodí pro práci v terénu a například fotografové, nebo kameramani nebudou mít problém počítač nosit v batohu během výpravy. Běžný MacBook Pro 15″ je opravdu těžký stroj, který se nejen pronese při nošení v pouzdře nebo v batohu, ale i pří běžném přenášení je jeho váha skutečně cítit. U MacBook Pro Retina jste však naopak mile překvapeni váhou, která je u Apple počítačů ve velikosti patnácti palců nezvyklá a velmi příjemná. Počítač je navíc skvěle vyvážen a tak i když jej chytnete pouze za jeden roh nebo jej přenášíte o pár metrů otevřený a držíte jej pouze za okraj, zvládnete to bez sebemenších problémů, což u běžného MacBook Pro 15″ moje přítelkyně nedokáže.

MacBook Pro Retina je pouze o jeden milimetr silnější, než je tloušťka MacBook Air v jeho nejširším bodu a o 6mm tenčí, než běžný MacBook Pro. Pokud by byl počítač pouze tenčí a zůstala by zachována váha ze standardního modelu, působil by pocitově zvláštně, ovšem takto to co vidíte, také zvedáte. To znamená, že jeho tloušťka skvěle koresponduje s váhou. Počítač je skutečně velmi tenký, v podstatě jen o málo větší než USB port. Kombinace váhy a tloušťky je tak skutečně vydařená a pří přenášení budete mít vždy radost, že jste sáhli po Retina modelu. Zajímavostí je také žlábek v přední části počítače, kterým se otevírá víko. Zatím co běžný MacBook Pro má žlábek velmi ostře vykrojený a mnoho uživatelů včetně mě si stěžovalo na nepříjemné odření kůže pokud jste předloktím zavadili o hrany žlábku, u MacBook Pro Retina je vykrojení mírnější a při dotyku nejsou hrany tak ostré, což je příjemné. Apple také odstranil nápis MacBook Pro, který je umístěn pod displejem u všech počítačů MacBook Pro a MacBook Air Unibody, tedy s výjimkou MacBook Pro Retina. Díky tomu, že je MacBook Pro Retina bez SuperDrive mechaniky, přesunul Apple tlačítko pro spuštění počítače na klávesnici, kde nahradilo klávesu eject. Počítači MacBook Pro Retina však chybí ještě jeden detail, který jste pravděpodobně použili poprvé a naposledy když jste počítač poprvé vybalili z obalu. MacBook Pro Retina nedisponuje malým tlačítkem a LED diodami na levém boku, které zobrazují stav baterie.

MacBook-Retina-Recenze

Chlazení
Nový model to není pouze nižší váha a tloušťka, ale také zcela nové výdechy/vdechy chlazení. Zatím co běžný MacBook Pro honí vzduch pouze pomocí klávesnice a zadního průduchu, nový MacBook Pro Retina je vybaven trojicí otvorů, které slouží pro nasávání chladného a vypouštění teplého vzduchu. Apple umístil lopatky ventilátoru směrem k vnitřní straně a každou lopatku umístil v jiném sklonu a dokonce i v jiné velikosti. Ventilátory dokáží nasávat při stejných otáčkách mnohonásobně větší množství vzduchu než dokázal běžný MacBook Pro. Proto je však počítač vybaven nejen zadním otvorem, ale také otvory na bočních stranách. Otvory na levé straně nasávají chladný vzduch do levého ventilátoru a vypouští jej ven zadním otvorem, pravé otvory pak nasávají vzduch do pravého ventilátoru, který jej zadním otvorem vypouští ven.

Přikrýt otvory není tak snadné jak by se mohlo zdát. Nejsou totiž umístěny přímo z boku, ale na hraně, která přechází z boční strany na spodní část počítače. Otvory jsou sice z boku vidět, ovšem pokud byste v pravém úhlu přiložili k počítači například papír, nezakryjete je. S ucpáním otvorů pro nasávání vzduchu jsem neměl problém ani při práci v posteli, kdy jsem počítač položil na peřinu.

Apple kompletně přepracoval chladící systém a vytvořil zcela nový typ ventilátoru, který má asymetrické lopatky. Chladící systém nasává vzduch ze tří stran počítače. Kombinace nasávání z bočních a zadní strany společně s asymetrickými lopatkami ventilátoru poskytuje MacBooku Pro Retina dostatek chladícího výkonu na to, aby byl počítač tichý i při opravdu náročných operacích. Počítač nasává dvojicí asymetrických ventilátorů dostatek vzduchu na to, aby se chladil i při nízkých otáčkách ventilátoru. Apple umístil lopatky ventilátoru směrem k vnitřní straně a každou lopatku umístil v jiném sklonu a dokonce i v jiné velikosti. Díky tomu je nasáváno mnohonásobně více vzduchu při stejných otáčkách, jako u současných modelů.

Dobrá zpráva je, že nový MacBook Pro Retina skutečně není slyšet a to ani při práci s náročnými aplikacemi a při zatížení procesoru téměř na maximum. Pokud skutečně vytočíte větráčky na nejvyšší otáčky, slyšíte počítač stejně jako když se větráčky běžného MacBook Pro 15″ z roku 2011 točí na 3700 rpm, tedy na téměř 2/3 svého maximálního výkonu. Na druhou stranu je však tělo počítače naprosto stejně horké, jako u běžných modelů a při vyšší výkonu je nepříjemné počítač používat na klíně a dotýkat se části mezi displejem a klávesnicí. Ovšem jedná se o přirozenou vlastnost hliníku, který Apple používá právě pro odvádění tepla, odváděné teplo se tak logicky projeví na vnější straně počítače.

MacBook-Pro-Retina-recenze

Porty
MacBook Pro 15″ Retina je vybaven dvojicí USB 3.0 portů, dvojicí Thunderbolt portů, novým MagSafe 2 portem, 3,5 mm jack konektorem pro připojení sluchátek, HDMI portem a čtečkou SDXC karet. Porty se na rozdíl od běžných modelů nachází dále od sebe, což je sice skvělá zpráva, ovšem díky tomu, že je jeden USB port na levé a druhý na pravé straně je vám to zcela jedno. MagSafe 2 je nejen jiný port než standardní MagSafe, ale nabízí také adaptér, který má koncovku nikoli dozadu, ale do boku. Kabel tedy vyčnívá na bok a ne za MacBook. S tímto kabelem jsme se již mohli setkat u starších počítačů Mac. Na jednu stranu při běžné práci u stolu je nepříjemné, že kabel leží na stole po straně počítače. Ovšem například já si ke velké nelibosti své ženy beru počítač do postele, kde mám zásuvku za sebou a u běžného MacBook Pro se mi kabel neustále odpojuje, to s Retina modelem nehrozí. Apple tak chtěl patrně vyhovět všem, kteří mají zásuvku nejen za počítačem ale také před počítačem, ovšem jistě je procento lidí s MacBook Pro na stole větší než v posteli.

Apple si byl natolik jistý kvalitou svého duálního mikrofonu, že z počítače vyřadil 3,5mm Jack konektor pro audio-in. To znamená, že k počítači nepřipojíte mikrofon pomocí Jack konektoru. Na druhou stranu to pravděpodobně zamrzí pouze hráče s herními sluchátky, které využívají jak in tak out konektor. Běžným uživatelům skutečně 100% stačí zabudované reproduktory a profesionálové připojí mikrofon přes další zařízení. Dvojice Thunderbolt portů pak zní poněkud podivně vzhledem k tomu, že se Thunderbolt příslušenství ani po roce příliš nerozšířilo a většina uživatelů používá tento port pouze pro připojení Apple Thunderbolt 27″ Display. Na druhou stranu se jedná o profesionální počítač, který je připraven poskytnou majiteli špičkovou výbavu a právě přes Thunderbolt port se připojuje redukce pro FireWire 800 a Ethernet kabel. Navíc MacBook Pro Retina není počítač, který po roce zahodíte a koupíte si nový, za dva, tři roky tedy může být situace ne trhu s příslušenstvím pro Thunderbolt port zcela jiná.

Dvojice portů Thunderbolt je umístěna na levé straně počítače mezi MagSafe 2 a USB 3.0 porty. Druhý USB 3.0 port se nachází na pravé straně, vedle čtečky pro SDXC kartu a HDMI konektoru. HDMI konektor je port, který využijete zejména během prezentací, kde není k dispozici Apple TV. Při používání portů, zejména USB si musíte dávat dobrý pozor na to, abyste vkládali konektor do portu přesně, díky tenkosti počítače je totiž vlemi snadné poškrábat horní nebo spodní část nad konektorem, což je okamžitě vidět i při pohledu na klávesnici. Mnoha uživatelům může vadit absence Ethernet a FireWire portu, ovšem je potřeba si uvědomit, že se jedná o daň za to, jak je počítač tenký a Apple skutečně neměl jak do počítače tyto porty dostat při zachování současné tloušťky.

MBP-Retina-Recenze

Retina Display
Apple iPhone 4, Apple iPad 3. generace a nakonec Apple MacBook Pro Retina. Společnost začala od nejmenšího, aby nakonec představila světu první přenosný počítač s rozlišením Retina, tedy MacBook Pro 15″ Retina, který disponuje rozlišením 2880×1800 pixelů. Pokud se chcete podívat jak velké toto rozlišení skutečně je, stačí kliknout na screenshot operačního systému, který je uveden níže a jenž se po kliknutí zobrazí v rozlišení 2880×1800 pixelů. Apple v souvislosti s novým displejem změnil také nastavení v System Preferences, kde je nyní k dispozice pětice voleb pro Retina displej. Nejlepší pro Retina displej je volba, která plně využívá veškeré pixely počítače. Ovšem uživatelé mají možnost změnit si v pěti možnostech, zda chtějí větší text nebo naopak více místa na ploše. Záleží tedy pouze na vás a vašem zraku, jaká volba vám bude nejvíce vyhovovat.

Retina displej je zkrátka Retina displej a pokud jste používali iPad 3. generace víte, že čím větší displej s tímto rozlišením, tím lepší. Upřímně jsem nikdy neuvažoval nad tím, že by mohl být můj Apple LED Cinema 24″ display ještě jemnější a jeho rozlišení 1920×1200 mě nijak nepohoršovalo. Když se však podíváte na Apple MacBook Pro Retina, podíváte se do jiného světa. Na druhou stranu je nutné říct, že pokud používáte iPhone 4, respektive iPhone 4S, iPad 3. generace a následně se podíváte na MacBook Pro Retina, přijde vám přirozené, jak kvalitním displejem tento stroj disponuje. Vůbec nemáte čas si uvědomit, že není normální, aby 15″ notebook měl rozlišení 2880×1800 pixelů. Displej je tedy skutečně perfektní, problém je však u aplikací. Ty z dálky vypadají krásně, ovšem z blízka jsou aplikace jenž doposud vývojáři nepřizpůsobili pro Retina displej méně ostré než ty přizpůsobené a to viditelně.

Mac u neoptimalizované aplikace automaticky roztáhne jeden pixel na 4 pixely, aby zachoval poměr velikostí, což se samozřejmě projeví. Na druhou stranu uživatelé Apple nepatří k těm, kteří využívají desítky různých aplikací a vzhledem k tomu, že skutečně hodně používaných aplikací je pro běžné uživatele zhruba patnáct, dočkáme se brzy jejich optimalizace pro Retina displej. Pokud však používáte specifickou aplikaci jejíž vývojáři se nechystají přejít na Retina rozlišení, může to být problém. Vzhledem k počtu aplikací které uživatelé skutečně využívají a k počtu vývojářů kteří již oznámili optimalizaci svých aplikací je jasné, že se u všech používaných aplikací dočkáme rychlé optimalizace.

MBP-Retina-Display-Recenze

Problém se zobrazením má prozatím velká část webových stránek, respektive jejich grafické prvky a reklamní bannery, které nejsou rozlišení Retina displeje přizpůsobeny. Upřímně ani nám se zatím příliš do optimalizace nechce, vzhledem k tomu, že se samozřejmě s větší kvalitou obrázků také zvýší datové přenosy a doba načítání stránek. Je otázkou, zda se nebudou muset změnit pravidla SPIR, které jasně definují velikosti jednotlivých bannerů v Kb. Na to jak rozmazaně vidí uživatelé MacBook Pro Retina grafické prvky na LsA se můžete podívat na následujícím screenshotu. Samozřejmě berte v úvahu, že velikost kterou vy vidíte jako zvětšenou, vidí uživatele MacBook Pro Retina jako běžnou a v této velikosti se jim načítá web.

LsA-2880x1800

Displej nového MacBook Pro Retina to není jen rozlišení 2880×1800 pixelů, ale také pozorovací úhly 178 stupňů a lepší jas, než který nabízí běžný MacBook Pro 15″. Co se týká pozorovacích úhlů, ačkoli je Tim Cook během prezentace několikrát zmiňoval, disponuje iMac nebo pět let starý Apple LED Cinema Display 24″ stejnými úhly jako nový MacBook Pro, jako uživatel zmíněného displeje tedy nepozoruji co se úhlů týká na novém MacBook Pro nic extra. Na druhou stranu jas nového počítače skutečně stojí za to a ani při práci na slunci nemáte problém vše pohodlně vidět. Samozřejmě pokud vyjdete v těchto dnech v pravé poledne na zahradu, nečekejte že budete pracovat ve Photoshopu. Na slunci je však displej viditelnější dokonce více než u iPhone 4s.

Zvuk
Nemusíte se mnou souhlasit, ale osobně mám pocit, že člověk, který si koupí počítač za 60 000Kč nechce poslouchat hudbu z jeho reproduktorů na to má sluchátka nebo kvalitní hifi. Na druhou stranu je skvělé, že se v případě Retina MacBook Pro Apple nesoustředil pouze na displej a samotný výkon, ale přidal také něco navíc. Reproduktory jsou podle Apple vylepšeny. Ano hrají lépe, mají konečně alespoň nějaké basy a zvuk je mnohem plnější. Mnohem plnější však znamená, že není problém pustit si film nebo poslechnout v případě nouze i hudbu. Vylepšení se dočkaly zejména basy, které nyní skutečně zní jako basy. Zvuk má celkově větší objem a je kvalitnější. Nemáte již ten typický notebookový dojem z poslechu, ale můžete jej bez problémů srovnávat s reproduktory v ceně kolem 1000kč.

Změny se dočkal také mikrofon a to poměrně podstatné, tedy minimálně pro všechny, kteří používají Skype. Apple MacBook Pro Retina disponuje dvojicí mikrofonů umístěných v levé horní části mřížky s reproduktorem. Zatím co mikrofon i nadále snímá váš hlas, druhý mikrofon snímá ruch okolí. Mac OS X následně analyzuje oba zvuky a odfiltruje ruch z okolí. Při telefonování přes Skype se mi často stávalo, že pokud se například náhle zesílila televize nebo se ozval z okolí nějaký zvuk, Mac OS X automaticky stáhl hlasitost mikrofonu a nebyl jsem slyšet. MacBook Pro Retina pozná, že ruch nevyvolal váš hlas ale něco jiného a mikrofon nezmění svou hlasitost. Kvalita samotného zvuku je však při hovorech nebo nahrávkách téměř nerozeznatelná od původního MacBook Pro, tedy velmi dobrá.

LsA-na-MacBook-Pro-Retina1

Výkon
Apple MacBook Pro 15″ Retina se prodává ve dvou verzích. První verze nabízí 2.3GHz quad-core Intel Core i7 processor, 256GB SSD disk, 8GB 1600Mhz DDR3L paměti, integrovanou grafickou kartu Intel HD 4000 a druhou grafickou kartu NVIDIA GeForce GT 650M s 1GB DDR5 pamětí. Tento model se v českém Apple online Store nabízí za cenu 58 490Kč. Druhý model s cenou 74 990Kč nabízí 2.6GHz quad-core Intel Core i7 processor, 512GB SSD disk, 8GB 1600Mhz DDR3L paměti, integrovanou grafickou kartu Intel HD 4000 a druhou grafickou kartu NVIDIA GeForce GT 650M s 1GB DDR5 pamětí.

Testování v GeekBench odhalilo následující výsledky. MacBook Pro 15″ Retina s 2.3Ghz procesorem dostal v 32-bit testu v průměru 11 050 bodů, zatím co jeho výkonnější sourozenec disponující procesorem s 2.6Ghz získal 11 950 bodů. Rozdíl mezi slabší a silnější verzí je tedy téměř tisíc bodů, což je v GeekBench testu poměrně vysoké číslo. Je však potřeba brát v potaz, že můj MacBook Pro 15″, model 2011 disponující procesorem Intel i7 quad-core na frekvenci 2.0Ghz, 8GB operační pamětí Kingston HyperX na frekvenci 1600Mhz, grafickou kartou Intel HD Graphics 3000 s 384MB DDR3 a AMD Radeon HD 6490M s 256MB GDDR5 paměti a SSD diskem Kingston HyperX 240GB s rychlostí čtení a zápisu 500Mb/s dosáhl v GeekBench testu skóre 9030 bodů.

Grafická karta i procesor si hravě poradí s každou běžnou aplikací a problém nemají ani při renderování Full HD videa nebo při modelování 3D objektů se stíny, případně s hraním náročných her. Musíme navíc myslet na to, že MacBook Pro Retina celou dobu pracuje v extrémně vysokém rozlišení. Při běžné práci je samozřejmě rychlost stejná, jako u každého SSD disku s rychlostí 500Mb/s čtení a zápis. Jakoukoli aplikaci spustíte přímo při kliknutí bez toho, aniž byste museli čekat. Na to jsou však uživatele jenž vyměnili svůj disk za SSD zvyklí již z minulých MacBook Pro nebo z MacBook Air.

Dobře si však před koupí rozmyslete, zda vám bude stačit základní model, nebo si připlatíte za vyšší model, který případně ještě nakonfigurujete na 16GB RAM a 2.7Ghz procesor s 768GB SSD diskem. Ani disk ani operační paměť totiž není možné v počítači měnit a to nejen uživatelsky, ale ani v autorizovaném servisu. Komponenty nedokáže vyměnit ani samotný Apple. Pamatujte tedy na to, že tak jak si počítač koupíte, tak také zůstane. Pokud již saháte po takovém stroji, rozhodně bych doporučil si v závislosti na tom, jaké aplikace používáte připlatit alespoň 16GB operační paměti. Přece jen kupujete počítač, jenž pravděpodobně nevyhodíte při představení příštího modelu za rok, ale jenž vám bude sloužit několik příštích let.

MacBook-Pro-Retina

Baterie
Apple nemá ve zvyku lhát s údaji u baterie, ovšem společnost testuje své produkty s 70% jasem ve specifických podmínkách. Na hodnotu 7 hodin se tedy opravdu lze dopracovat, pokud vypnete BT a snížíte jas na 70%. Na druhou stranu pokud zapnete vše na maximum a budete pouštět film ve FULL HD, neměli jsme ani se 100% jasem problém dosáhnout na 5 hodin provozu. Pokud tedy chcete Mac využívat skutečně naplno, počítejte s výdrží pět hodin, pokud vám stačí nižší jas, není skutečně problém dosáhnout na 70%.

MBP-recenze

Resumé
Psát resumé u nejlepšího Macu současnosti asi trošku postrádá smysl. Ptáte se jestli je úžasnej? Ano, jasně že je, jakej jinej by proboha měl být MacBook Pro s rozlišením 2880×1800 pixelů. Zeptejte se však sami sebe, jestli ho potřebujete. Apple předvedl jak se to má dělat, předvedl budoucnost svých počítačů a předvedl, že je stále společností, která nabízí revoluci, nejen evoluci. MacBook Pro Retina je úžasný stroje a to nejen díky displeji, váze, tloušťce, mikrofonům, reproduktorům, thunderbolt portům, usb 3.0, ale zejména díky tomu, že nabízí vše uvedené dohromady v hliníkové krabičce s váhou 2kg. V ČR je rozdíl mezi MacBook Pro Retina a MacBook Pro 15″ 10 000Kč. Za těchto deset tisíc korun získáte nejen SSD disk, chybějící SuperDrive mechaniku, lepší chlazení, 512MB DDR5 grafické paměti navíc nebo 4x vyšší rozlišení, získáte o půl kila lehčí a o půl centimetru tenčí tělo, získáte revoluci. Zkrátka manželce letos dopřejte místo Fiji jen Dominikánskou Republiku a vyrazte pro nový MacBook Pro Retina!

mba 13

Související články


Dnes nejčtenější

.