Zavřít reklamu

Jak jsme vás informovali v minulém týdnu, Čínští úředníci začali zabavovat iPady menších prodejců přímo z obchodů. Společnost Proview Technology, která je strůjcem zákazu prodeje iPadů v Číně však jde ještě dál. Po soudu, který ji již jednou vyhověl nyní požaduje kompletní zablokování importu, ale zejména exportu iPadů z Číny. Zástupci Proview Technology o tom navíc v současnosti přesvědčují nejen soudy, ale také celníky, kteří jak víme mohou v Číně opravdu cokoli. Pokud by Čína opravdu zablokovala kompletní export iPadů, znamenalo by to pro společnost Apple fatální následky, až 95% všech celosvětově prodávaných iPadů pochází právě z Číny. Apple by tak přišel o možnost vyrobené zboží dostat za hranice země a neměl by co prodávat. Apple stane již brzy před soudem znovu a to právě při projednávání blokace exportu a importu iPadů. První soud jak jsme informovali dal za pravdu společnosti Proview Technology a je tedy otázku, zda bude další soudní líčení probíhat jinak.

Je potřeba vzít v potaz fakt, že Čína je země které se navzdory miliardě potencionálních zákazníků vzdal gigant Google a to právě kvůli právním neshodám s tamní vládou. Google raději zcela opustil krajinu a uzavřel i svou Čínskou pobočku. Pokud by společnost Proview Technology skutečně uspěla, mělo by to fatální následky nejen na prodej iPad 2. generace, ale zejména na dodávky iPadu 3. generace, jehož vydání by se muselo odložit do vyřešení vzniklé situace. Ušetřeny by samozřejmě nebyly ani akcie společnosti Apple, které očekávají v souvislosti s představením nové generace iPadu další nárůst.

chinese_authorities_seized_ipads

Apple přišel o označení iPad v Číně
Apple prohrál soudní spor o název iPad, který používá pro svůj multimediální tablet. Apple podal žalobu na společnost Proview Technology, která v Číně používá označení iPad. Bohužel před soudem právníci Applu zjistili nemilou informaci, Proview Technology používá označení iPad od roku 2000, kdy název také mezinárodně zaregistrovala. Apple však kontroval tím, že práva na označení produktu slovem iPad koupil od společnosti IP Applications, jenž je koupila od společnosti Proview na Taiwanu. Tato společnost je sesterskou společností Proview Technology. Soud v Číně však dal zapravdu domácí společnosti a Apple tak ztratil tak právo pro výhradní použití slova iPad. Společnost Proview Technology samozřejmě požaduje odškodné ve výši 640 000$ a zákaz prodeje iPadu v Číně, o tom však soud rozhodne až v následujících měsících. Smutné je, že o výhradní použití slova iPad přišel Apple v krajině, která je dlouhodobě největším výrobcem nelegálních kopií jeho výrobků a dokonce také celý obchod Apple Store.

*Zdroj: businessweek.com

Dnes nejčtenější

.